Konkurencieschopnosť krajín eurozóny klesla

Frankfurt 14. marca (TASR) – Cenová konkurencieschopnosť krajín eurozóny v porovnaní s ich obchodnými partnermi za posledných 12 mesiacov klesla a tento pokles bol rýchlejší ako v predchádzajúcom roku. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB).

Schopnosť eurozóny ako celku konkurovať svojimi cenami sa vo februári medziročne znížila o 4,7 % oproti 4,1 % v rovnakom období 2006. ECB to pripisuje posilňovaniu eura na rekordné hodnoty voči ostatným menám. Zamestnávatelia a odborové organizácie ale pripomínajú, že silná mena brzdí export. Podľa odborárov ECB by mala nasledovať príklad svetových centrálnych bánk a znížiť svoje úrokové sadzby.

Medzi jednotlivými členskými štátmi eurozóny však existujú veľké rozdiely v konkurencieschopnosti. Najlepšie výsledky dosiahli za uplynulých 12 mesiacov Rakúsko, Portugalsko, Holandsko a Nemecko. Nemecko zároveň s Talianskom a Portugalskom dokázali ako jediné tri štáty eurozóny spomaliť pokles svojej konkurencieschopnosti. Naopak, najhoršie výsledky malo Írsko.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy