Minimálna mzda stúpla od októbra na 7600 korún

Vláda živnostníkom priťažila nielen tým, že znížila paušálne výdavky, ale aj zvýšením minimálnej mzdy.






Vláda živnostníkom priťažila nielen tým, že znížila paušálne výdavky, ale aj zvýšením minimálnej mzdy. Znamená to, že budú platiť vyššie odvody ako doteraz. ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR


BRATISLAVA – Minimálna mesačná mzda je od 1. októbra 7600 korún, o 700 viac, ako doteraz. Vláda vo štvrtok vyhovela odborom, ktoré takéto zvýšenie žiadali. Ľudia, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, si tak síce polepšia na plate, ale budú platiť vyššie poistné.


Odvádzať viac peňazí bude aj pomerne veľa povinne poistených živnostníkov a dobrovoľne poistených ľudí. Vymeriavací základ poistného, čiže to, z čoho sa vymeriavajú odvody, musí byť totiž najmenej vo výške minimálnej mesačnej mzdy.


K 30. júnu z takejto výšky platilo na dôchodkové poistenie 171 665 povinne poistených živnostníkov a 68 752 dobrovoľne poistených osôb.


Vláda: minimálna mzda je dôležitá


Zvýšenie minimálnej mzdy rok čo rok postaví proti sebe „sociálnych partnerov“ – zástupcov zamestnávateľov a odbory. Dohodnúť sa im prakticky nikdy nepodarí. Kým prví žiadajú, aby zvýšenie bolo čo najmenšie, druhí pravý opak. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) je pritom ochotná o zvýšení aspoň rokovať, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) navrhuje minimálnu mzdu zrušiť.


Zákon hovorí, že ak sa sociálni partneri nedohodnú najneskôr do 31. júla, o výške minimálnej mzdy rozhodne vláda. Ako sa mzda zvýši, teda závisí najmä od jej postoja. „My považujeme minimálnu mzdu za dôležitý inštitút boja proti chudobe,“ povedal predseda vlády Robert Fico zo Smeru.


Vláda vyhovela odborom


Na rozhodujúce rokovanie tripartity, ktoré sa konalo 28. júla, ministerstvo práce prišlo s návrhom, aby bola minimálna mesačná mzda buď 7260, alebo 7430 korún. Únia zamestnávateľov zopakovala, že tento inštitút treba zrušiť, asociácia sa priklonila k 7430 korunám a Konfederá-cia odborových zväzov navrhla 7600 korún.


Rozhodnutie teda opäť pripadlo vláde. Ministerstvo navrhlo 7500 korún, ale ani to odborom nestačilo, deň pred rokovaním vlády si vydobyli ešte stovku navyše a vláda podľa Fica „nezaváhala“.


K takémuto dohadovaniu mohlo dôjsť naposledy. Ministerka práce za Smer Viera Tomanová povedala, že pripravia nový zákon o minimálnej mzde, lebo „treba prijať nový mechanizmus jej prepočtu“.


Fivo však upozorňuje: „Náš cieľ je jasný: Dosiahnuť v určitom horizonte takú výšku minimálnej mzdy, ktorá bude predstavovať 60 percent z priemerného zárobku v národnom hospodárstve.“


Zvýši sa nezamestnanosť?


S rozhodnutím vlády nesúhlasia Slovenská živnostenská komora, Slovenský živnostenský zväz ani predstavitelia predchádzajúcej vlády. Dôvodia, že zamestnávateľom sa zvýši mzdové zaťaženie, a to môže spôsobiť rast nezamestnanosti.


Tomanová nepredpokladá „výrazný dosah na zamestnanosť“. Ficovi zasa nejde do hlavy, že „zárobok na úrovni 7600 korún má spôsobovať ťažkosti so zamestnávaním“, keď priemerná mzda sa pohybuje okolo 17,5 – 18-tisíc korún.


Predchádzajúca ministerka práce Iveta Radičová z SDKÚ reagovala, že premiér sa „hlboko mýli“. Pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí sa vyznačujú „níz…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy