Fond scoring za február

Agentúra CRA Rating Agency začiatkom marca realizovala druhé mesačné hodnotenie v tomto roku otvorených podielových fondov s domicilom v Slovenskej republike, podľa metodiky CRA Fond Scoringu, prezentovanej dňa 7. 2. 2002.

Akciové fondy
Vo februárovom CRA Fond Scoringu 2003 bolo v skupine hodnotených akciových fondov rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci deväť subjektov. V tejto skupine sa v medzimesačnom porovnaní udiali celkom tri zmeny, ktoré pri všetkých dotknutých fondoch zhodne znamenali stratu jednej hviezdičky. Vrchol skupiny s aktuálnym ziskom štyroch hviezdičiek opustil fond JTAM – Euro. V čele hodnotených akciových fondov tak s piatimi hviezdičkami zostal osamotený JTAM – Renta globálny akciový. Prepad postihol aj ďalší fond tejto správcovskej spoločnosti a to JTAM – Japan. Tento fond získal vo svojom premiérovom hodnotení (3. štvrťrok 2002) päť hviezdičiek, z ktorých ku koncu roku 2002 klesol na hviezdičky tri. V mesiaci január 2003 sa potom so ziskom štyroch hviezdičiek predieral späť na vrchol, aby sa následne v aktuálnom hodnotení s tromi hviezdičkami zaradil späť do priemeru skupiny. Treťou zmenou v skupine akciových fondov za február 2003 je strata jednej hviezdičky fondu JTAM – Hi-tech akciový, ktorý sa po miernom vzostupe na dve hviezdičky v januárovom hodnotení odpútal od dna skupiny, sa vrátil späť na chvost medzi jednohviezdičkové fondy. Najlepšie hodnoteným fondom v rámci skupiny akciových fondov tak zostáva už skôr spomínaný JTAM – Renta globálny akciový a medzi najhoršie hodnotené za mesiac február 2003 okrem uvedeného JTAM – Hi-tech akciového patrí aj TAM – Európsky technologický a IAM – Globálny technologický.

Dlhopisové fondy
V skupine dlhopisových fondov bolo vo februári 2003 hodnotených celkom 12 fondov. V tejto skupine sa vo februári 2003 neudiali žiadne zmeny. V rámci tohoto segmentu hodnotených fondov tak môžeme sledovať pokračujúci proces sedimentácie. Najlepšími fondmi v skupine tak aj naďalej zostávajú s piatimi hviezdičkami VÚBAM – Korunový, TAM – Korunový dlhopisový a Sporo – Korunový dlhopisový. Za zmienku stojí fakt, že fond TAM – Korunový dlhopisový za celú dobu hodnotenia metodikou CRA Fond Scoringu nezískal iné, ako maximálne päťhviezdičkové hodnotenie. Naopak na chvoste skupiny sú s jednou hviezdičkou fondy VÚBAM – Dolárový a TAM – Dolárový dlhopisový. Ich výsledky tak plne odrážajú súčasnú pozíciu doláru na devízových trhoch.

Zmiešané fondy
Skupina zmiešaných fondov bola za mesiac február 2003 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom hodnotená tiež v nezmenenej zostave. Tato skupina opäť potvrdila svoje veľmi stabilné rozloženie výsledkov. Jediná zmena, strata jednej hviezdičky fondu Prvej penzijnej – Kredit a opustenie vrcholu skupiny, ktorá sa udiala ešte v januárovom hodnotení, bola vo februári potvrdená. Podobne ako pri skupine dlhopisových fondov tak aj tu zostali výsledky v medzimesačnom porovnaní zachované. Najlepšími päťhviezdičkovými fondami v rámci skupiny tak sú PP – Bonus, PP – Eurofond a TAM – Korunový akciovo-dlhopisový. Na opačnom konci skupiny stabilne zostávajú TAM – Medzinárodný akciovo-dlhopisový, IAM – Mezinárodný vyvážený a Amslico – Zahraničný rastový, ktorý v rámci hodnotenia metódou CRA Fond Scoringu vyššie ako jednohviezdičkové hodnotenie ešte nezískal.

CRA Fond Scoring vychádza z historického vývoja dát jednotlivých fondov a žiadnym spôsobom nehodnotí budúci stav a vývoj jednotlivých fondov. Napriek tomu, že výsledky hodnotenia nepredstavujú žiadne investičné odporúčanie, scoringové hodnotenie podielových fondov pomocou CRA Fond Scoringu pomáha v orientácii na trhu kolektívneho investovania.

Vyhodnotenie fondov bolo vykonané podľa metodiky CRA Fond Scoringu spoločnosťou CRA Rating Agency, a.s. uverejnenej formou tlačovej správy dňa 7. 2. 2002, ktorá je dostupná aj na internetovskej stránke www.crarating.com.

Prehľadné hodnotenie podielových fondov nájdete na tejto stránke

Súvisiace články

Aktuálne správy