Regionálne rozdiely na Slovensku sa stierajú pomaly

Regionálne rozdiely v životnej úrovni na Slovensku sú stále vysoké. Pokiaľ životná úroveň v Bratislavskom kraji presahuje priemer Európskej únie, v Prešovskom kraji je to niečo cez tridsať percent priemeru EÚ. Priemerný mesačný zárobok v týchto krajoch sa minulý rok líšil takmer o 10 tisíc korún.

Regionálne rozdiely v životnej úrovni na Slovensku sú stále vysoké. Pokiaľ životná úroveň v Bratislavskom kraji presahuje priemer Európskej únie, v Prešovskom kraji je to niečo vyše tridsať percent priemeru EÚ. Priemerný mesačný zárobok v týchto krajoch sa minulý rok líšil takmer o 10-tisíc korún. Najväčší rozdiel Bratislavského kraja oproti zaostalejším krajom je, samozrejme, v miere nezamestnanosti. Nožnice životnej úrovne medzi slovenskými regiónmi sa však podľa ministra financií Ivana Mikloša darí v posledných rokoch zatvárať. „Regionálne rozdiely na Slovensku sa prestali zväčšovať v nezamestnanosti a dochádza aj k obratu v príjmoch. Neplatí, že platy rastú len manažérom v Bratislave,“ tvrdí minister.

Dôležité sú diaľnice

Ekonómovia sú však v zmenšovaní rozdielov medzi regiónmi Slovenska skeptickí. „Faktom je, že sa vytvoril celkom slušný rast pracovných mie…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy