Ďalšia pokuta pre Deutsche Bank: Najskôr hypotéky, potom daňové úniky a teraz aj pranie špinavých peňazí

, ČTK Foto: SITA/AP

Klienti Deutsche Bank podľa regulátorov v rokoch 2011 až 2015 nezákonne previedli z Ruska okolo desať miliárd dolárov pomocou akcií, ktoré nakupovali a predávali prostredníctvom pobočiek banky v Moskve, New Yorku a Londýne.

Regulátori v Spojených štátoch a Británii vymerali nemeckej bankovej jednotke pokuty v hodnote zhruba 630 miliónov dolárov, informuje BBC. Presnejšie:
– regulátori v New Yorku: 425 miliónov dolárov,
– Britský úrad pre reguláciu finančného trhu (FCA): 163 miliónov libier (asi 204 miliónov dolárov).

Regulátori tvrdia, že Deutsche Bank nevyužila "rad príležitostí" na odhalenie, vyšetrenie a zastavenie týchto praktík. Banka uviedla, že s regulátormi spolupracuje a že si odložila peniaze na krytie nákladov spojených s riešením tejto kauzy.

Deutsche Bank tento mesiac dokončila dohodu s americkým ministerstvom spravodlivosti, v rámci ktorej zaplatí 7,2 miliardy dolárov za urovnanie sporu okolo praktík pri predaji hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou z rokov 2007 až 2009. Ministerstvo od banky  pôvodne požadovalo 14 miliárd dolárov, teda takmer dvojnásobok dohodnutej sumy.

Začiatkom mesiaca sa banka dohodla, že zaplatí v Spojených štátoch 95 miliónov dolárov, aby urovnala obvinenia z daňového podvodu. Deutsche Bank sa podľa amerických úradov v roku 2000 pomocou siete firiem snažila ukrývať peniaze pred správcom dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy