Inflácia v Nemecku sa v januári pravdepodobne zrýchlila na 2 %

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v januári pravdepodobne opäť zrýchlilo a prvýkrát za viac ako štyri roky zrejme dosiahlo cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %. Vyplýva to z predbežných údajov z najväčších spolkových krajín.
To zrejme povzbudí politickú diskusiu v Nemecku o ukončení voľnej menovej politiky ECB.
Podľa predbežných údajov, v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie – Vestfálsko sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v prvom mesiaci tohto roka zrýchlilo na 2,1 % z decembrových 1,9 %. Severné Porýnie – Vestfálsko sa podieľa približne tretinou na výške indexu spotrebiteľských cien v celom Nemecku, preto hodnoty z tejto spolkovej krajiny ekonómovia pozorne sledujú.
Sasko zaznamenalo nárast spotrebiteľských cien v januári o 2,3 %, Hesensko o 2,4 %, zatiaľ čo v Bavorsku a Brandenbursku ceny tovarov a služieb stagnovali v oboch prípadoch na úrovni 1,7 %.
Analytici na základe týchto údajov predpovedajú, že neharmonizovaná miera inflácie v celom Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v januári zvýšila na 2 % z decembrových 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy