Agrorezort plánuje podporiť chovateľov dojníc a ošípaných

Chovatelia dojníc a prasníc môžu získať podporu v celkovej sume viac ako 4 milióny eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja vidieka SR (MPRV) plánuje podporiť chovateľov dojníc a prasníc celkovou sumou viac ako 4 milióny eur. V pripravovanom návrhu vyhlášky o poskytovaní výnimočnej pomoci v sektore mlieka a bravčového mäsa, ktorá je v pripomienkovom konaní, agrorezort pre chovateľov dojníc vyhradil vyše 2,06 milióna eur a rovnakú sumu sa môžu uchádzať chovatelia ošípaných.
Cieľom návrhu vyhlášky je podľa MPRV kompenzovať nepriaznivú situáciu v sektoroch mlieka a bravčového mäsa. Polovicu z celkovej sumy vyše 4,12 milióna eur pre slovenských farmárov vyčlenila Európska komisia a druhú polovicu zafinancuje rezort pôdohospodárstva.
Ako uvádza ministerstvo k pripravovanej vyhláške, krízová situácia v týchto sektoroch nastala najmä v dôsledku výrazného nárastu výroby mlieka v Európskej únii, Spojených štátoch a na Novom Zélande a aj pre pretrvávajúci ruský zákaz dovozu, ktorý bol zavedený prevažne pre vypuknutie afrického moru ošípaných v niektorých členských štátoch EÚ.
O výnimočnú podporu sa budú môcť uchádzať chovatelia dojníc a prasníc, ktorí sú registrovaní ako držitelia uvedených zvierat v centrálnom registri hospodárskych zvierat. Žiadatelia sa budú môcť do výzvy zapojiť na webovej stránke Poľnohospodárskej platobnej agentúry.

aj;qq;su

Súvisiace články

Aktuálne správy