Bývalý šéf Volkswagenu popiera, že vedel o falšovaní emisií

Martin Winterkorn pred vyšetrovacím výborom nemeckého parlamentu uviedol, že sa sám seba pýta, či mu unikli signály alebo im neporozumel. Dodal však, že nikdy nemal dojem, že ľudia sa stránia otvorenému rozprávaniu sa s ním.

Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn pred vyšetrovacím výborom nemeckého parlamentu poprel, že mal dôverné informácie o tom, že firma falšuje emisné testy dieselových motorov. Výboru parlamentu v úvodnom vyhlásení vo štvrtok povedal, že „to nie je tak“, že by vedel o škandále skôr, ako sa pôvodne myslelo. „Samozrejme pýtam sa sám seba, či mi unikli signály, alebo som im neporozumel,“ dodal. S odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie však neupresnil, o aké signály išlo.
Winterkorn povedal, že nebude hovoriť o podrobnostiach, ktoré sú predmetom vyšetrovania prokuratúry v Braunschweigu. Pred poslancami konštatoval, že si cení „otvorený rozhovor“. „Nikdy som nemal dojem, že by sa ľudia stránili otvoreného rozprávania sa so mnou,“ uviedol. Winterkorn z funkcie odstúpil v septembri 2015, niekoľko dní po tom, ako sa v USA objavili správy, že Volkswagen používal softvér manipulujúci emisné kontroly.
Volkswagen vo svojich dieselových motoroch inštaloval softvér, ktorý aktivoval kontroly znečistenia počas testov, ale vypínal ich v reálnej cestnej premávke. Vyšetrovací výbor nemeckého parlamentu vytvorili v júli minulého roka. Jeho úlohou je preskúmať, či nemecká vláda vedela o tom, že emisie vozidiel na cestách sa odlišujú od emisií pri testoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy