Inflácia v Španielsku tento mesiac rastie stabilným tempom

Medziročná miera inflácie v Španielsku tento mesiac pokračuje v raste a stabilným tempom. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad INE.
Presnejšie, podľa rýchleho odhadu INE sa index spotrebiteľských cien v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri medziročne zvýšil o 0,7 %, rovnako ako v septembri. Analytici pritom očakávali, že sa tempo jeho rastu spomalí na 0,5 %. Spotrebiteľské ceny v Španielsku už tri mesiace po sebe stúpajú.
Aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska tento mesiac podľa rýchleho odhadu zvýšil rovnako ako v septembri, a to o 0,5 %. Ekonómovia pritom počítali so spomalením jeho rastu na 0,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v novembri zvýšili o 0,3 % a HICP stúpol o 0,2 %. Aj tieto dva výsledky prekonali odhady expertov, ktorí očakávali medzimesačný nárast spotrebiteľských cien o 0,2 % a HICP o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy