V priemysle sa v októbri pokles cien zmiernil

V desiatom mesiaci boli ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne nižšie o 3,1 %.

Medziročný prepad priemyselných cien sa v októbri opäť zmiernil. Ceny priemyselných výrobcov v úhrne v desiatom mesiaci medziročne klesli o 3,1 %, kým v septembri boli nižšie o 3,7 %. V priemere za desať mesiacov tohto roka tak priemyselné ceny oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli o 4,7 %. Na medzimesačnej báze októbrové priemyselné ceny oproti septembru v úhrne stúpli o 0,3 %, rovnako ako v septembri oproti augustu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v októbri medziročne klesli o 2,8 %. Znížili sa ceny za dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,5 %, priemyselnej výroby o 1,7 %, ťažby a dobývania o 1,6 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe sa znížili hlavne ceny základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 7,2 %, chemikálií a chemických produktov o 6,2 % a výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 3,2 %. Zvýšili sa ceny textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,5 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 1,2 % a počítačových, elektronických a optických výrobkov o 0,7 %. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny v októbri oproti septembru vzrástli o 0,3 %.

Exportné priemyselné ceny v desiatom mesiaci medziročne klesli o 3,3 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 16,4 %, priemyselnej výroby o 2,9 %, ťažby a dobývania o 1,4 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 3,5 %. V priemyselnej výrobe klesli ceny výrobcov na export hlavne pri počítačových, elektronických a optických výrobkoch o 7,1 %, chemikáliách a chemických produktoch o 4,9 % a pri výrobkoch z gumy a plastu o 4 %. Vzrástli ceny ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 2,9 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 2,7 %, koksu a rafinovaných ropných produktov o 1,1 %, základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 0,1 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov na export v októbri vzrástli o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy