V nedeľnom referende nepôjde o fazuľky: Ak Renziho reformy neprejdú, môže padnúť až 8 talianskych bánk

, Business Insider;CNBC Foto: TASR/AP

Ak občania odmietnu v celonárodnom referende ústavné reformy navrhnuté premiérom Matteo Renzim, osem talianskych bánk bude mať v nadchádzajúcich mesiacoch existenčné problémy.

V prípade, že v referende ľudia zaškrtnú "nie", čo je podľa prieskumov v súčasnosti vysoko pravdepodobné, náskok je asi šesťbodový, za krátko na to budú nasledovať otrasy na trhoch spojené s turbulenciou, píše nedeľné Financial Times odvolávajúc sa na úradníkov a vedúcich bankárov.

Najstaršia svetová banka Monte dei Paschi di Siena, spolu s Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Banca Carige, Etruria, CariChieti, Banca delle Marche a CariFerrara, by mohli byť ohrozené, ak sa na trhu prejavia turbulencie. Turbulencie, ktoré vyvolá pravdepodobná rezignácia Renziho na post predsedu vlády, ak nevzíde z hlasovania víťazne. Dnes ale nie je jasné, ako sa nakoniec Renzi po hlasovaní zachová.

Za predpokladu, že Renzi odstúpi, padne Taliansko do obdobia veľkej neistoty. Bude sa snažiť vytvoriť prechodnú vládu a nájsť nového premiéra. Ako všetci vieme, trhy nenávidia neistotu, čo znamená, že je takmer isté, čo bude nasledovať. Turbulencie v talianskych akciách, dlhopisov a iných triedach aktív, čo sa premietne aj do nálady investorov. Nie je pravdepodobné, že by sa hrnuli pomôcť s rekapitalizáciou talianskych rizikových bánk, predpovedá Financial Times. "Senior bankári a úradníci sa vyjadrili, že ten najhorší scenár by predstavoval kolaps a komplexnú reštrukturalizáciu a zlého dlhu banky  Monte Paschi vo výške 5 miliárd eur. Zo strany regulačných orgánov by to znamenalo širšieho zlyhanie dôvery bankového sektora v Taliansku," píše FT.

Finančný sektor v krajine je sužovaný obrovským nadbytkom zlých úverov, tak veľkým, že vláda bola v apríli donútená motivovať banky, poisťovne aj investorov, cez 5 miliardový fond. Fond Atalante je navrhnutý tak, aby skupoval takzvané zlé úvery od veriteľov a investoval do svojich akcií v nádeji, že banky pod napätím budú požičiavať firemnému sektoru viac a tým stimulovať rast.

Monte dei Paschi di Siena je na tom najhoršie, v tomto roku poskytla prašivé úvery v hodnote takmer 50 násobku jej trhovej kapitalizácie. Banke sa na konci júla podarilo dohodnúť si záchranný balíček napríklad aj od JP Morgan, Deutsche Bank a HSBC. Tento balík aj ďalšie rekapitalizácie by mohli byť ohrozené po odmietnutí reforiem vo všeľudovom hlasovaní. 

V nezávideniahodnej situácii sa ocitne aj najväčšia talianska banka Unicredit, ktorá má predstaviť reštrukturalizačné a rekapitalizačné zámery 13. decembra. Trhy špekulujú, že bude chcieť zohnať až 13 miliárd eur dodatočného kapitálu. Už dnes je ale vábenie investorov pre talianske banky veľmi zložité a v prípade nestabilného politického vákua po referende to pre rad z nich môže predstavovať nadľudský výkon. Negatívny výsledok referenda nemusí ohroziť len kapitál, ale aj dostupnosť likvidity a tým pádom už aj tak slabú ziskovosť talianskych bánk. Ak kanadská ratingová agentúra DBRS po referende ako posledná z klubu agentúr akceptovaných v ECB zníži svoje hodnotenie Talianska do "béčkových" stupňov, bude pre talianske banky zložitejšie zháňať peniaze od ECB a budú musieť použiť viac kolaterálu.

V každom prípade Taliansko nemôže ohrozovať zostatok eurozóny v prípade, že hlasovanie pre Renziho nedopadne dobre.  Sú to zbytočné obavy, myslí sa taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni, niečo také bolo podľa neho relevantné pre Taliansko v roku 2011, ale nie dnes. "V tom čase sme mali v Taliansku úplne iné ekonomické a finančné prostredie," povedal.

Gentiloni povedal, že Európa by zabránila kolapsu aj v prípade, že výsledok by donútil Renziho rezignovať. "V každom prípade budeme mať slabšiu a nestabilnejšiu krajinu, ale nebude to hrozba pre európske hospodárstvo," uisťoval v televíznom vysielaní CNBC.

Minister neočakáva, že Taliani by v plebiscite odmietli návrhy opatrení, ide totiž o vyvrcholenie 30 rokov diskusií. "Myslím, že talianska väčšina, možno len tesná, ale väčšina, si nenechá ujsť túto príležitosť. Po prvýkrát sa o týchto veciach diskutovalo pred 30 rokmi, parlament rozhodol, že reforma musí byť teraz potvrdená v referende," vysvetlil.

Súvisiace články

Aktuálne správy