Nemám žiadne indície, že Trump chce odchod USA z WTO

Šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo nemá žiadne indície o tom, že nový americký prezident Donald Trump chce uskutočniť odchod USA z organizácie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Azevedo dnes novinárom povedal, že to, čo WTO v tejto chvíli musí urobiť, je pripraviť sa.
Trump totiž počas predvolebnej kampane naznačil, že môže vytiahnuť Spojené štáty z WTO, ak mu jej pravidlá zabránia znova prerokovať podmienky amerických obchodných zmlúv tak, aby bol s nimi spokojný.
Azevedo však nemá zatiaľ žiadne signály od nikoho z USA, že k tomu dôjde. Dodal, že s Trumpom nehovoril, ale je pripravený s ním diskutovať. V prípade, že USA z organizácie vystúpia, WTO bude pokračovať v doterajšej činnosti. Dodal, že ani odchod USA z WTO a regionálnych obchodných paktov nemusí nutne zničiť voľný obchod, hoci veľa bude závisieť od toho, akú alternatívu nový americký prezident predloží.
„Obchod nie je pre amatérov, obchod je tvrdý,“ skonštatoval Azevedo a dodal, že nie je vhodné robiť predčasné závery.
Trump avizoval, že nechce obchodnú dohodu o Transpacifickom partnerstve (TPP), ku ktorej sa chcelo pripojiť 12 štátov tichomorského regiónu, ani dohodu o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) s Európskou úniou. Počas kampane dokonca označil TPP za „potenciálnu katastrofu“ pre USA. Vyhlásil tiež, že chce znovu prerokovať americké dohody o voľnom obchode s Kanadou a Mexikom.
Azevedo pripomenul, že každý štát má obavy z určitých aspektov obchodnej politiky a obchodných dohôd, ale on sám najskôr počká, kým tím nového amerického prezidenta zverejní svoju stratégiu, až potom ju bude hodnotiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy