Očami ECB: 4 najväčšie riziká pre finančnú stabilitu

, businessinsider Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka práve načrtla štyri najväčšie riziká pre finančnú stabilitu v priebehu nasledujúcich dvoch rokov, ktoré sú čiastočne spúšťané zvýšenou politickou neistotou.

Finančná nákaza vyplývajúca z politickej neistoty
"Hrozba zvyšujúceho sa globálneho rizika vedie k finančnej nákaze, vyvolanej zvýšenou politickou neistotou v rozvinutých ekonomikách, pokračujúcou nestabilitou na rozvíjajúcich sa trhoch."

Banky sú v bludnom kruhu, nedokážu zarábať a rásť
"Spätné väzby medzi slabou ziskovosťou bánk a nízkym nominálnym rastom pri riešení vysokej hladiny nesplácaných úverov v niektorých krajinách vytvára riziko."

Udržateľnosť dlhu
"Nefinančné záujmy súkromného sektora pri udržateľnosti dlhu a nízkom nominálnom raste, popri raste politickej neistoty vedie k zablokovaniu reformy na národnej i európskej úrovni."

Investičné fondy
"Kapitál investorov na nákup cenných papierov, ako sú akcie, je považovaný za rizikový faktor. Môže za to stres v sektore investičných fondov s rastúcim rizikom likvidity a prelievanie kapitálu do širšieho finančného systému."

Inými slovami, ECB považuje zvýšenú politickú neistotu za nebezpečenstvo. Stačí sa pozrieť ako dopadlo hlasovanie o Brexite. Čaká nás celý rad volieb v Európe, napríklad talianske referendum o ústavnej reforme, ktoré by mohlo ohroziť trhy a teda spôsobuje značné riziko v ekonomike. "Riziká sa rozšírili aj na reálnu ekonomiku. Predovšetkým obavy o udržateľnosti dlhu by sa mohli opätovne objaviť, a to aj napriek relatívne priaznivým podmienkam na finančných trhoch. Vyššia politická neistota môže viesť väčšiemu záujmu o domáce trhy. Rast brzdia aj politické programy. tie by zase mohli oddialiť toľko potrebné fiškálne a štrukturálne reformy a mohlo by v najhoršom prípade vytvoriť tlaky na zraniteľných lídrov," píše sa v správe ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy