Čo je lepšie zlato, akcie, umenie? Pri investíciách je omnoho dôležitejšia iná otázka

, Pension Partners;iDnes Foto: thinkstock

Všetci by chceli svoje úspory zhodnotiť čo najlepšie. Nenechajte sa strhnúť davom a nenakupujte to, čo ostatní. Urobte si vlastný plán, ako svoj majetok rozdeliť a ten potom dodržujte. Najprv si však ujasnite, či ste skôr konzervatívny investor, alebo hazardér, ktorý je pripravený aj na možnosť straty.

Niekto k tomu potrebuje rozumy z múdrych kníh, niekomu stačí jeho vlastný sedliacky rozum. Pritom pre začiatok stačí vedieť, čo by chceli vlastniť a prečo. Najskôr si položte tri základné otázky.

1. Čo by ste mali vlastniť? Diverzifikované portfólio rôznych tried aktív, ktoré možno držať dlhodobo a bude vyhovovať vášmu rizikovému profilu.
2. Prečo to vlastniť? Pretože práve takéto portfólio je jedinou historicky preukázanou cestou k úspechu v investovaní. Ponúka najvyššiu mieru pravdepodobnosti splnenia rozumných investičných cieľov.
3. Ako dlho to vlastniť? Tak dlho, kým sa nezmení váš prístup k riziku, vaše ciele, prípadne kým svoje ciele nedosiahnete.

Sú to všeobecné rady, nič konkrétne. Hádam ste len nečakali tipy a odporúčania? Zoznam desiatich akcií na budúci týždeň, mesiac alebo rok, "zaručené" predikcie ceny zlata na päť rokov dopredu, a katastrofický scenár pre trh s ropou alebo vývoja hodnoty papierových peňazí je presne to, čomu sa potrebujete vyhnúť, aby ste neurobili nejakú hlúposť. Veľké zisky sa nesypú do vreciek investorov bez toho, aby museli prečkať obdobie poklesov, niekedy aj hlbokých. Vedieť, čo, prečo a na ako dlho nakupujete, je práve v čase nervozity a neistoty na trhu to zásadné.

Drahé kovy a kamene
Ide o doplnkovú investíciu, nemala by byť základom portfólia. Očakávaný výnos je okolo hodnoty inflácie.
Výhody: hmatateľné aktívum, zlato a diamanty udržujú hodnotu, ale negenerujú zisk.
Nevýhody: nutnosť bezpečného uskladnenia, predajom sa zaoberá mnoho firiem, niektoré nie sú príliš dôveryhodné
TIP: Zaujímavá môže byť investícia do kovov, ktoré sa využívajú v moderných technológiách (lítium, kobalt, paládium, meď…)

Akcie
Základom sú akcie veľkých a stabilných svetových firiem, v portfóliu by nemali chýbať najmä tie, ktoré vyplácajú dividendu. Americké indexy sú blízko historických maxím, ale z dlhodobého pohľadu sú stále zaujímavé. Podobne analytici odporúčajú nákup európskych akcií.
Výhody: šanca na výnos je okolo ôsmich percent ročne
Nevýhody: držiteľ akcií musí počítať s možnosťou prepadu cien, nie všetci stratu nakoniec unesú
TIP: Pre neskúsených je určite lepším riešením investícia do akciových fondov, ako kupovať akciové tituly priamo. Časť akcií by mala byť zameraná na rozvíjajúce sa trhy napríklad juhovýchodnej Ázie.

Nehnuteľnosti
Vhodná súčasť portfólia, ak nesie pravidelný príjem z prenájmu. Oplatí sa prenajímať rezidenčné aj komerčné nehnuteľnosti.
Výhody: nízke sadzby hypoték
Nevýhoda: potreba majetok udržiavať, starosti s nájomcami, nízka likvidita: prípadný predaj dlho trvá.
TIP: Pre investíciu do konkrétnej nehnuteľnosti musíte mať značný objem peňazí vložených do jedného produktu, kto ich nemá, môže zvoliť realitné fondy.

Meny, umenie
Kurzové investície môžu byť vysoko rizikové. Investície do umenia, starožitností či vín vyžadujú od investora hlboké znalosti danej problematiky.
TIP: V oblasti výtvarného umenia vedie moderna nad staršou tvorbou, ale aj dielo začínajúceho umelca môžete neskôr generovať pekný výnos.

Dlhopisy
Aktuálne sú zaujímavé snáď len niektoré dlhopisové fondy, nie dlhopisy bez ratingu. Lepšie je  zamerať sa na americké dlhopisy, tie európske majú výnosy na dlhodobých minimách, v mnohých prípadoch majú dokonca záporný výnos.
Výhody a nevýhody: veľká možnosť ovplyvnenia politikou centrálnych bánk
TIP: V portfóliu môže byť zaujímavé malé množstvo takzvaných High Yield (špekulatívnych) dlhopisov. Šanca na zisk je však vyvážená ich vyššia rizikovosťou.

Peňažný trh
Investície do pokladničných poukážok a krátkodobých dlhopisov aktuálne neponúkajú žiadny výnos. Časť portfólia, ktorá je uložená v peňažnom trhu, je dobré zamerať na americký dolár.
Nevýhody: Aj v časoch, keď peňažný trh zarába, býva výnos nízky
TIP: Lepšie ako investície do peňažného trhu sú nástroje sporenia, sporiace účty, stavebné sporenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy