Poľnohospodári začali so zberom jesenných plodín

Podľa odhadov Štatistického úradu by tohtoročná úroda zemiakov, slnečnice, kukurice aj cukrovej repy mala byť vyššia ako v minulom roku.

Žatva hustosiatych obilnín a repky sa na Slovensku skončila, poľnohospodári pokračujú v zbere jesenných plodín. Podľa informácií zverejnených Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) majú jesenné plodiny, konkrétne kukurica na zrno, cukrová repa, zemiaky a slnečnica dostatok vlahy.

Výmera slnečnice sa podľa SPPK medziročne zvýšila zo 75,8 tisíc hektárov na 83,9 tisíc. Priemernú úrodu Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) v tomto roku odhaduje na úrovni 2,95 tony na hektár. Oproti roku 2015 sa zvýšila aj výmera cukrovej repy technickej z 21,4 tisíc hektárov na 21,5 tisíc hektárov, pričom priemerná úroda by podľa ŠÚ SR mala dosiahnuť 62,66 ton na hektár.

Naopak, v prípade kukurice na zrno SPPK eviduje zníženie výmery, a to z 197,2 tisíc hektárov v roku 2015 na 184,4 tisíc hektárov. Napriek tomu ŠÚ priemernú úrodu odhaduje vyššie ako v minulom roku, na úrovni 7,53 tony na hektár. Ako ďalej SPPK uvádza, zberová plocha zemiakov je podľa predbežných údajov 7,5 tisíc hektárov. Úrodnosť zemiakov by v tomto roku mala byť vyššia oproti roku 2015, priemerná úroda by mala byť 24,73 tony na hektár.

Súvisiace články

Aktuálne správy