Medziročná inflácia sa v rámci OECD v auguste zrýchlila

Augustové ceny boli v rámci krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj medziročne vyššie o 0,9 percenta po júlovom medziročnom raste o 0,8 percenta.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), bola v auguste vo výške 0,9 percenta, čiže posilnila v porovnaní s júlovou úrovňou 0,8 percenta. Ceny energií v auguste medziročne zlacneli miernejšie (-6,7 %) ako v júli (-7,8 %). Augustové ceny potravín medziročne klesli o 0,2 percenta po tom, ako v júli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 0,1 percenta. Priemerná medziročná inflácia v krajinách OECD bez zahrnutia cien potravín a energií, bola v auguste vo výške 1,8 percenta. OECD o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

V rámci eurozóny bola augustová inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) na úrovni 0,2 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa v septembri inflácia v menovom bloku zrýchlila na 0,4 percenta. Bez zahrnutia cien potravín a energií celková cenová hladina v eurozóne v auguste medziročne stúpla o 0,8 percenta.

Medziročná inflácia sa v auguste zvýšila v USA na 1,1 percenta z júlových 0,8 percenta a zostala stabilná vo Francúzsku vo výške 0,2 percenta, v Nemecku (0,4 %) a Veľkej Británii (0,6 percenta). Augustová medziročná inflácia sa spomalila v Kanade na 1,1 percenta z júlových 1,3 percenta. V Japonsku sa prehĺbil medziročný pokles cien, keďže v auguste sa znížili o 0,5 percenta po júlovom oslabení o 0,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy