Upgrade softvéru pošty pre triedenie listov stojí 3,8 mil. eur

Slovenská pošta zadala zákazku na upgrade softvéru pre automatické triediace linky na listové zásielky a softvérového nástroja na dynamickú simuláciu spracovania listov spoločnosti KIOS cez rokovacie konanie bez predchádzajúcej výzvy na súťaž. Zdôvodnila to tým, že tieto služby môže z technických dôvodov poskytnúť len určitý subjekt.

Štátna Slovenská pošta, a. s. chce vynaložiť na upgrade softvéru pre automatické triediace linky na listové zásielky a softvérového nástroja na dynamickú simuláciu spracovania listov 3,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (4,56 mil. eur vrátane dane). Zákazku zadala spoločnosti KIOS, a. s. z Piešťan cez rokovacie konanie bez predchádzajúcej výzvy na súťaž. Zdôvodnila to tým, že tieto služby môže z technických dôvodov poskytnúť len určitý subjekt. Súčasťou zákazky je dodávka kritických náhradných dielov, vyplýva to z oznámenia Slovenskej pošty o dobrovoľnej transparentnosti Ex Ante.

Spoločnosť KIOS je podľa Slovenskej pošty jedinou spoločnosťou disponujúcou potrebnými softvérovými nástrojmi, know how, skúsenosťami, vysoko kvalifikovaným personálom a autorizáciou spoločnosti Siemens k zabezpečeniu bezporuchovej a bezproblémovej prevádzky zariadení na triedenie listových zásielok (ATL), ich upgradu a rozšírenia.

„Poskytnutím SW služieb inou spoločnosťou ako KIOS by mohlo dôjsť k technickým problémom a výpadkom prevádzky zariadení ATL, resp. až k nezvratným poškodeniam týchto zariadení, čo by v konečnom dôsledku znamenalo neúmerné zvýšenie nákladov obstarávateľa na ich následné odstránenie,“ uviedla poštová spoločnosť.

Spoločnosť Slovenská pošta, a. s., so sídlom v Banskej Bystrici vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur, jej akcie spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má najrozsiahlejšiu pobočkovú sieť s vyše 1 540 poštami. Naďalej sa transformuje z tradičného poštového operátora na poskytovateľa širokého portfólia

služieb obyvateľom, prináša prehľadnejšie balíkové produkty, poistné a telekomunikačné služby, služby v spolupráci so štátom ako výpisy z obchodného registra, registra trestov aj z listu vlastníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy