V Nemecku sa prudko zvyšuje výstavba bytov

V Nemecku sa prudko zvyšuje výstavba bytov. Informujú o tom DPA a spravodajský televízny kanál N24. Naposledy bolo jej tempo také silné na prelome storočí.
Stavebné úrady vydali od januára do konca júla povolenia na výstavbu 213.600 bytov. Medziročne došlo k ich vzostupu o 26,1 %. „Vyšší počet povolení vydali úrady naposledy za prvých sedem mesiacov v roku 2000,“ uviedol dnes Spolkový štatistický úrad vo Wiesbadene.
Bytový stavebný boom súvisí s nízkym úročením úverov, rastom dopytu po bytoch v dôsledku prisťahovaleckej vlny. Stúpa aj počet obyvateľov vo veľkomestách, napríklad v Berlíne. Investori pre nedostatok iných príťažlivých možností vkladajú peniaze do bytových nehnuteľností a budovania rodinných domov.
Spolková vláda a experti na nehnuteľnosti odhadujú, že ročne by sa malo v blízkej budúcnosti postaviť po 350.000 až 400.000 bytov. V tomto roku sa ich už dokončilo 250.000. Naposledy bol lepší výsledok v dokončovaní bytov v roku 2006.
Najviac stavebných povolení sa vydalo na byty a garsónky (plus 142 %), vrátane obydlí pre prisťahovalcov. Stúpol aj záujem o multirodinné domy (plus 26,7 %) a samostatné rodinné domy (plus 6,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy