Francúzske odbory opäť demonštrujú proti zákonníku práce

Reformu, ktorá podľa kritikov znižuje ochranu zamestnancov, schválil francúzsky parlament počas leta

Francúzske odbory zvolali ďalšiu vlnu štrajkov a demonštrácií proti schváleným zmenám zákonníka práce, ktoré podľa kritikov obmedzujú práva odborov a znižujú ochranu zamestnancov. Dopady štrajkových aktivít na fungovanie škôl, dopravy a iných verejných služieb však boli vo štvrtok dopoludnia iba minimálne, uviedla agentúra AP. Podľa francúzskeho úradu pre leteckú dopravu letiská v oblasti Paríža zrušili zhruba 15 % letov.

Demonštráciu v Paríži odbory plánujú neskôr počas dňa. Predstaviteľ odborov Didier Porte pre rozhlasovú stanicu France-Info uviedol, že odbory skúmajú právne kroky, ktoré by mohli viesť k zablokovaniu časti opatrení.

Zmeny zákonníka práce schválil francúzsky parlament počas leta po zapracovaní časti pripomienok umiernenejších odborov. Súčasťou reformy sú voľnejšie podmienky prepúšťania zamestnancov, zavedenie limitov pre kompenzácie za zrušené pracovné miesta alebo možnosť pre zamestnávateľov stanoviť si vlastné pravidlá pre odmeňovanie za nadčasy. Reformu, ktorá spochybňuje tradičné piliere francúzskej ľavicovej politiky, odmietajú radikálne odbory. Tie proti nej opakovane zvolávali štrajky a masové demonštrácie, ktoré vo viacerých prípadoch prerástli do násilností.

Súvisiace články

Aktuálne správy