Predbežné rokovania o brexite podľa Tuska nebudú

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že predbežné vyjednávania o odchode Británie z EÚ nie sú v záujme ostatných 27 členov. Rokovania podľa neho budú až potom, keď Londýn formálne aktivuje proces vystúpenia.

Brusel nebude rokovať s Veľkou Britániou o podmienkach jej vystúpenia z Európskej únie, kým Londýn formálne neaktivuje dva roky trvajúci proces odchodu z integračného zoskupenia. Pred začatím summitu organizácie G20 v čínskom meste Chang-čou to v nedeľu povedal predseda Európskej rady Donald Tusk a uviedol, že takéto predbežné vyjednávania nie sú v záujme ostatných 27 členov EÚ.
„Musíme chrániť záujmy tých členov EÚ, ktorí chcú zostať spolu, a nie toho člena, ktorý chce odísť,“ vyhlásil Tusk. Britská premiérka Theresa Mayová ešte pred vyjadrením sa Tuska v nedeľu povedala, že v jej krajine nebude druhé referendum a nijaký pokus o vrátenie času. „Británia z Európskej únie odíde,“ konštatovala.

Mayová, ktorá sa v Číne stretáva s americkým prezidentom Barackom Obamom, uviedla, že Veľká Británia plánuje pokračovať v iniciatívnych obchodných vzťahoch s USA napriek rozhodnutiu odísť z EÚ. Mayová a Obama sa snažia zmierňovať obavy z toho, že Británia bude pre USA v oblasti obchodu menej prioritnou po jej odchode z EÚ. USA, ktoré rokujú s EÚ o dohode o voľnom obchode, sa pred britským referendom vyjadrili, že krajina bude čakať v rade na bilaterálnu obchodnú dohodu, ak vystúpi z EÚ. Obama však uviedol, že nikdy nehovoril, že Británia bude potrestaná. Vyjadril sa však, že pre USA by nemalo zmysel menej sa sústreďovať na rokovania o obchode s EÚ. Americký prezident konštatoval, že prvou prioritou pre Britániu je teraz vyriešenie nových obchodných vzťahov s európskymi susedmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy