Ďalšie prípady infekčnej anémie koní sa nepotvrdili

Neregistrovaným chovateľom koní môže Štátna veterinárna a potravinová správa udeliť pokutu do výšky 300 eur pre fyzické osoby a 3 500 eur pre právnické osoby.

Na Slovensku sa prvýkrát v histórii laboratórnym výskumom z 27. júla potvrdilo primárne ohnisko infekčnej anémie koní. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS). Chorobu diagnostikovali u koňa, ktorý patril neregistrovanému súkromnému chovateľovi v obci Veľké Lovce v okrese Nové Zámky.

V okrese Nové Zámky preto podrobili klinickému vyšetreniu a odberu vzoriek na infekčnú anémiu koní zatiaľ 199 koní, pričom 50 percent z nich nebolo registrovaných. Ako ďalej ŠVPS uvádza, z celkového počtu 140 chovov bolo 48 percent neregistrovaných. U žiadneho ďalšieho koňa sa infekčná anémia nepotvrdila.

Podľa ŠVPS sú najväčším rizikom infekčnej anémie neregistrované kone z neregistrovaných chovov s neznámym statusom zdravia. Nákaza má akútny alebo chronický priebeh a taktiež môže prebiehať bez klinických príznakov. Klinicky sa choroba najčastejšie prejavuje zvýšením telovej teploty, anémiou, chradnutím, zníženou výkonnosťou koní a niekedy úhynom. ŠVPS preto upozorňuje, že neregistrovaným chovateľom koní je možné uložiť pokutu do výšky 300 eur pre fyzické osoby a 3 500 eur pre podnikateľov a právnické osoby.

Súvisiace články

Aktuálne správy