Lepšia budúcnosť svetovej ekonomiky: Ako dnešné tínedžerky zabezpečia, aby (sme) sa mali lepšie

, World Economic Forum Foto: SITA/AP

Predpovede hovoria, že do roku 2030 budú mať významný podiel na celkovej pracovnej sila súčasné dospievajúce dievčatá a mladé ženy. Hlavným predpokladom pre naplnenie predpovede je zabezpečenie prostredia, v ktorom budú môcť spoluvytvárať svoju budúcnosť. Dnes je ale realita v niektorých regiónoch v tomto smere alarmujúca.

V roku 2030 budú dnešné dievčatá tvoriť podstatnú časť pracovnej sily vo svete, ale iba v prípade, že budú môcť realizovať svoje práva a budú žiť v prostredí priaznivom pre dosiahnutie týchto cieľov. Stanú sa z nich vodcovské osobnosti, inovátorky, učiteľky, ale aj matky a ochrankyne novej generácie, avšak len v prípade, že im svet vytvorí príležitosti na to, aby sa mohli spolupodieľať na svojej budúcnosti.

Povinné manželstvá už v detskom veku, nedostatočné možnosti stredoškolského vzdelávania, v horšom prípade znásilňovanie, mrzačenie ženských pohlavných orgánov a vraždy zo cti zo strany rodinných príslušníkov, niekedy dokonca aj zo strany matiek. Tú sú charakteristické črty skupiny dievčat vo veku 10 až 19 rokov v regiónoch, ako sú Blízky východ, Ázia alebo pacifický priestor. Niet pochýb, že ženy a najmä dievčatá majú stále oveľa horšie postavenie ako muži a chlapci. Ide o tradície, spoločenské normy a hlboko zakorenené rodové úlohy, ktoré vedú k diskriminácii a preferovaniu chlapcov pred dievčatami.

Otázkou zostáva, ako sa postavenie tejto skupiny s veľkým potenciálom, ktorá dnes globálne zahŕňa viac ako 325 miliónov dievčat, dokáže zlepšiť. V čase, keď bol prijatý Program udržateľného rozvoja (2030 Agenda for Sustainable Development), ktorého cieľom je dosiahnutie dôstojného života a rovnosti pre všetkých ľudí, ide o zásadnú tému.

Dospievajúce dievčatá majú v zmieňovaných rozvíjajúcich sa regiónoch dve základné možnosti. "Ak dostanú kvalitné stredoškolské vzdelanie, môžeme sa dostať do situácie, kedy bude menej úmrtí detí, oveľa menší počet podvyživených detí a menej detských sobášov a tehotenstva u detí mladších ako 18 rokov. Pracovná sila bude produktívnejšia, ekonomiky budú prosperovať, krajiny budú silnejšie a spoločnosť bude jednotnejšia," hovorí Jorik Jasukawaová, regionálna riaditeľka Populačného fondu OSN pre Áziu a Pacifik. "Aby dospievajúce dievčatá v budúcnosti skutočne dostali šancu, musíme dnes vyriešiť nerovnosti a diskrimináciu v mnohých oblastiach."

Riešenie uvedených problémov by podľa Jasukawaovej malo byť zamerané na špecifické potreby dievčat vo veku 10 až 19 rokov. Na odstraňovanie bariér a nevýhod s tým, že samotné dievčatá by sa mali na týchto zmenách podieľať. Ide predovšetkým o zákony zakazujúce diskrimináciu, násilie a škodlivé postupy vo všetkých formách a ich následnú vymáhateľnosť.

"Cestou k dosiahnutiu týchto cieľov sú intervencie, ktoré vedú k lepšej zdravotnej starostlivosti, bezpečnosti a vzdelávaniu, čo zase povedie k zlepšeniu života miliónov mladých žien a dievčat v postihnutých regiónoch, ale aj nás všetkých a najmä našich detí a vnúčat, dievčat aj chlapcov. Dievčatá si zaslúžia starostlivosť, život v bezpečí a slobodu jednoducho preto, že sú to ľudia. My dospelí im tieto práva musíme zabezpečiť. Svet, kde môžu byť všetky dievčatá šťastné, je skrátka lepším svetom. Bodka," tvrdí expertka.

Že to nie je nereálne, ukazuje príklad dievčaťa menom Rachana, ktorá sa v roku 2009 vzoprela vôli rodičov, pod zámienkou, že keď ju nenechajú doštudovať, budú jej musieť zaplatiť školné za predchádzajúce tri roky, a školu dokončila. Dnes prevádzkuje vlastnú organizáciu v Nepále zameranú na zamedzenie detských manželstiev a pomohla už desiatkam dievčat. To naznačuje, že jednou z hlavných hnacích síl pre dosihanutie želateľných zmien môžu, a možno aj musia, predstavovať samotné dievčatá. Musia k tomu ale mať vytvorené podmienky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy