Prebytok EÚ v obchode s tovarmi v máji vzrástol

Európska únia za máj vykázala prebytok zahraničného obchodu s tovarmi v sume 6,4 mld. eur, čiže vzrástol z úrovne 5,8 mld. eur v rovnakom mesiaci vlaňajška

Export tovarov z Európskej únie na trhy zvyšku sveta v máji medziročne oslabil o 2 % na sumu 142,7 mld. eur. Dovoz zo zvyšku sveta sa medziročne znížil o 3 % na 136,3 mld. eur. Keďže export klesal miernejšie ako dovozy, prebytok EÚ v obchode s tovarmi sa zvýšil na 6,4 mld. eur z úrovne 5,8 mld. eur, kde sa nachádzal v máji minulého roka. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Vývoz tovarov z EÚ za január až máj medziročne oslabil o 4 % na 699 mld. eur a dovoz sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zmenšil rovnako o 4 % na 689,5,5 mld. eur. Európska únia tak v obchode s tovarmi za prvých päť mesiacov roka dosiahla prebytok v objeme 9,5 mld. eur, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo 10,5 mld. eur.

Májový export tovarov z eurozóny na trhy zvyšku sveta vrátane trhov krajín EÚ, ktoré nie sú členmi menovej únie, podľa prvého odhadu medziročne vzrástol o 2 % na 167,4 mld. eur. Májový import do eurozóny oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabil o 2 % na hodnotu 142,8 mld. eur. Eurozóna v máji vykázala obchodný prebytok 24,6 mld. eur, pričom v piatom mesiaci roka 2015 bol jej obchodný prebytok na úrovni 18,3 mld. eur.

Za január až máj eurozóna vyviezla tovary v hodnote 826,6 mld. eur, čo znamená, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška exporty stagnovali. Dovoz eurozóny za prvých päť mesiacov roka sa medziročne znížil o 3 % na úroveň 721,3 mld. eur. Obchodný prebytok eurozóny tak medziročne stúpol na 105,3 mld. eur z úrovne 85,9 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy