Čínska ekonomika v 2. kvartáli vzrástla o 6,7 %

Čínska ekonomika v 2. kvartáli 2016 medziročne vzrástla o 6,7 %. Udržala si tak rovnaké tempo rastu ako v prvých troch mesiacoch roka. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad. Informovali o tom agentúra DPA a RTTNews.
Výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky v uplynulom kvartáli prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že sa tempo jej rastu spomalí na 6,6 %.
Aj za celý 1. polrok stúpol hrubý domáci produkt (HDP) Číny o 6,7 %.
V medzikvartálnom porovnaní sa HDP ázijskej krajiny za tri mesiace do konca júna zvýšil o 1,8 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že vzrastie o 1,6 %. Na porovnanie, v 1. štvrťroku stúpol o 1,2 %.
Čínska vláda si dala za cieľ dosiahnuť tento rok rast ekonomiky v rozmedzí 6,5 až 7 %. Výsledky za 1. aj 2. kvartál tak ukazujú, že sa jej darí dosahovať svoj cieľ.
Podľa štatistického úradu Čína v 1. polroku vytvorila HDP vo výške 34,06 bilióna jüanov (4,57 bilióna eur).
Niektorí analytici však upozorňujú, že expanziu čínskej ekonomiky v uplynulých mesiacoch podporil prudký rast úverov, a takýto rast nie je udržateľný. Číne preto hrozí, že ju čaká bolestivé obdobie „korekcie“ a je možné, že bude musieť zachraňovať banky. Experti očakávajú, že vláda bude pokračovať v poskytovaní finančných stimulov čínskej ekonomike, ktorá spomaľuje. Za celý minulý rok sa totiž HDP Číny zvýšil o 6,9 %, čo bolo jeho najpomalší rast za viac ako štvrťstoročie.

Súvisiace články

Aktuálne správy