Ruská ekonomika podľa MMF v tomto roku klesne o 1,2 %

V budúcom roku Medzinárodný menový fond očakáva obnovenie rastu a posilnenie hrubého domáceho produktu krajiny o 1 %.

Nízke ceny ropy a potrebné úpravy fiškálnej politiky spôsobia, že ruská ekonomika v tomto roku zostane v recesii, pričom hrubý domácu produkt (HDP) sa pravdepodobne zmenší o 1,2 %. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) v správe o hospodárstve Ruska, ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke. MMF však predpokladá, že rast ruskej ekonomiky sa v roku 2017 obnoví a HDP posilní o 1 %.

Podľa fondu flexibilná a efektívna reakcia ruských úradov zmiernila dopad dvoch ekonomických šokov, ktoré vyplývajú z nízkych cien ropy a západných sankcií. MMF však dodáva, že ruské hospodárstvo sa bude musieť v strednodobom horizonte prispôsobiť pretrvávajúco nízkym cenám ropy znížením svojej závislosti od ropy a exportu energií.

V minulom roku sa ekonomika Ruska zmenšila o 3,7 % pre pokles cien ropy a preto, že ruské firmy stratili prístup na medzinárodné finančné trhy. Pokles hospodárstva je však v porovnaní s predchádzajúcimi recesiami menší, keďže šoky zmiernil ekonomický balíček ruských úradov, flexibilný výmenný kurz ruskej meny a poskytnutie kapitálu bankovému sektoru.

Súvisiace články

Aktuálne správy