Do 10 rokov bude väčšina ľudí v civilizovanom svete vlastniť diamant, bez toho aby si to uvedomovali

, ALO diamonds

Stále viac diamantov je osádzaných do investičných šperkov, ale diamanty sú aj najmodernejším materiálom pri výrobe elektronických zariadení.

Podľa Clivea Hilla, prezidenta Washington Diamonds Corporation, sa nezadržateľne blíži obdobie, kedy nás diamanty budú obklopovať, bez toho aby sme si to uvedomovali. "Diamant je jedinečný nerast s obrovským potenciálom a v priebehu desiatich rokov bude väčšina ľudí vlastniť aspoň jeden prístroj, ktorý ho obsahuje," uvádza Clive Hill.

Len necelých 30 % všetkých vyťažených diamantov sa považuje za dostatočne esteticky dokonalé, aby boli osadené v šperkoch. Zvyšných 70 % kameňov sa využíva v priemysle a vo vede, kde napríklad nahrádzajú kremíkové obvody a polovodiče. Diamant totiž nie je len najtvrdší nerast na našej planéte, vyniká aj vysokou tepelnou vodivosťou.

Masové využitie diamantov možno v blízkej budúcnosti očakávať v mnohých priemyselných odvetviach. V elektronických obvodoch, komponentoch a polovodičoch je kremík v rámci modernizácie stále častejšie nahrádzaný diamantovým substrátom a skvelá tepelná vodivosť diamantov zas pomáha s chladením v zosilňovačoch, invertoroch a elektronických zariadeniach. Diamanty modernizujú audio systémy a reprodukciu hudby, získavanie energie zo solárnych panelov, čistenie odpadových vôd aj prístroje na meranie magnetického poľa. Zdokonalili aj senzory v biomedicíne, ktoré dokážu efektívnejšie rozpoznať a liečiť rakovinu. Nanočastice diamantov totiž transportujú chemoterapiu priamo do vybraných buniek.

V roku 2015 nemecko-austrálsky vedecký tím predstavil svetu novú generáciu diamantového lasera. Oproti predchádzajúcej verzii je 20-násobne silnejší a bez problému dokáže rezať oceľ. Aj samotné diamanty sa veľmi často používajú na rezanie a vŕtanie. Rozšírené sú diamantové rezacie kotúče a diamantové vrtáky sa už dlhšiu dobu využívajú pri ťažbe ropy a plynu. Malé časti diamantov sa používajú aj v rámci najnovších bezpečnostných systémov vyvinutých proti falšovaniu.

Okrem priemyselného využitia ľudia nakupujú diamanty aj ako investíciu. Či už samostatne, alebo ako súčasť investičného šperku. V Spojených štátoch a ostatných západných krajinách majú investičné klenoty svoju tradíciu. Podľa analýzy ALO Diamonds minie Američan v priemere na šperkové diamanty až 0,21 % z HDP na obyvateľa. Viac míňajú už len v krajinách Perzského zálivu. Hodnotu investičných šperkov určujú dlhodobo rastúce ceny vzácnych kameňov, použité drahé kovy a precízne spracovanie renomovanými ateliérmi. Rastúce predaje investičných šperkov s diamantmi v ostatnom čase hlásia aj domáce klenotníctva. Podľa odhadov ALO diamonds vzrástol na Slovensku a v Českej republike v roku 2015 dopyt po diamantových šperkoch oproti predchádzajúcemu roku približne o štvrtinu.

Diamant je najtvrdší prírodný minerál, ktorý možno na našej planéte nájsť. Ide o kryštalickú formu uhlíka C. Analytici portálu Statista.com odhadujú, že v roku 2015 sa celosvetovo vyťažilo 127 miliónov karátov (25,4 tony) prírodných diamantov. Aby bol ale nájdený jeden karát (0,2 gramu) diamantu, je potrebné vyťažiť v priemere 250 ton zeminy. 

"Prírodné diamanty sa najviac vyskytujú v bielej farbe, často s miernou prímesou žltej, no existujú ale aj kamene sýto žltej, modrej, ružovej, zelenej a čiernej farby,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds. „Samotný nájdený diamant nie je nijako atraktívny, skôr sa podobá nevzhľadnému úlomku skla. Pri jeho náleze by len málokto povedal, že ide o drahokam," dodáva Alojz Ryšavý.


Čo je 4 C
Pri hodnotení kvality diamantov sa v šperkárskom priemysle zohľadňujú vlastnosti známe ako 4C.
carat (váha),
clarity (čistota),
colour (farba),
cut (výbrus).


Súvisiace články

Aktuálne správy