Tata Steel rokuje s firmami vrátane ThyssenKrupp o spoločnom podniku

Indický výrobca ocele Tata Steel, ktorý vlastní oceliarne v Británii, rokuje s ďalšími spoločnosťami, vrátane nemeckej ThyssenKrupp o spoločnom podniku v Európe. Tata už zastavila plánovaný predaj britskej dcéry. Informovala o tom agentúra AP.
Indický konglomerát sa chcel pôvodne zbaviť stratovej britskej divízie, ktorá sa nedokáže dostať z červených čísiel. Dôvodom sú vysoké výrobné náklady a záplava lacnej čínskej ocele na trhu.
Medzi britské aktíva Tata Steel patrí aj oceliareň vo waleskom Port Talbot, ktorá zamestnáva zhruba 4000 ľudí. Britská vláda uviedla, že je ochotná prevziať v nej 25-% podiel, aby zachránila pracovné miesta. Indický konglomerát vyslal signál vláde, aby svoje slová podložila aj ponukou.
Okrem toho, generálny riaditeľ Tata Koushik Chatterjee v piatok (8.7.) povedal, že „začlenenie oceliarne do potenciálneho spoločného podniku s inou firmou je riešením, ktoré však závisí od viacerých faktorov, vrátane podpory vlád v Londýne a waleskom Cardiffe.
Čo sa týka rokovaní o spoločnom podniku pripomenul, že je príliš skoro dávať nádeje na úspech. Dodal, že Tata bude separátne rokovať aj o osude ďalšieho závodu na výrobu ocele na severe Anglicka.
Konglomerát Tata tento týždeň oznámil, že dočasne zastavil predaj britských závodov. Viacerí záujemcovia totiž po referende o odchode Británie z Európskej únie stiahli svoje ponuky. Dôvodom je neistota, ktorú referendum vyvolalo.
Tata sa chce zbaviť najmä tovární v Hartlepoole, Rotherhame a Stocksbridge a zatiaľ sa nerozhodla, čo so závodom v Port Talbot, vo Walese.

Súvisiace články

Aktuálne správy