Svetový trh s ropou postupne smeruje k rovnováhe

Svetový trh s ropou postupne smeruje k rovnováhe. Ponuka síce stále prevláda nad dopytom, ale situácia na trhu začína byť lepšie vybalansovaná a ceny komodity sa začínajú stabilizovať. Vyhlásil to dnes saudský minister energetiky Chálid al-Fálih. Informovala o tom agentúra Reuters.
Uviedol tiež, že Saudská Arábia, najväčší svetový exportér ropy, sa vždy snažila dosiahnuť stabilitu na trhu s ropou a zabezpečiť plynulé dodávky komodity, keďže vlastní voľné produkčné kapacity.
Export ropy z členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), medzi ktorých patrí aj Saudská Arábia, vlani klesol medziročne o 46 % na 10-ročné minimum. Kartel to oznámil vo svojej správe koncom júna. Dôvodom bolo zníženie cien ropy, ktoré začali klesať v 2. polovici roka 2014 a odvtedy sú nižšie o približne 50 %.
Ale Saudská Arábia, najväčší producent v rámci OPEC, v snahe udržať si svoj podiel na svetovom trhu, vytrvalo pumpovala veľký objem komodity na trhy aj napriek nízkej cene. Niektoré spoločnosti, ktoré ťažia ropu z nekonvenčných zdrojov, už pre vysoké výrobné náklady viaceré vrty odstavili. A aj v dôsledku toho sa situácia na trhu s komoditou aj jej ceny začínajú stabilizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy