Tata Steel dočasne zastavil predaj britských závodov

Indický výrobca ocele Tata Steel dočasne zastavil predaj britských závodov. Viacerí záujemcovia totiž po referende o odchode Británie z Európskej únie stiahli svoje ponuky. Dôvodom je neistota, ktorú referendum vyvolalo. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.
Potenciálni kupci vraj povedali Tata Steel, že prekvapujúce hlasovanie britských voličov za odchod z EÚ, tzv. brexit, zvýšil neistotu ohľadne schopnosti britských podnikov prekonať straty a naštartovať rast. Minimálne štyria záujemcovia o kúpu tak radšej vycúvali.
Tata Steel však chce stále predať oceliarne a ďalšie prevádzky v Británii a možno celý proces obnoví, keď bude jasnejšie, aký vplyv bude mať brexit na firmy v krajine. O britské aktíva Tata Steel údajne prejavili záujme siedmi kupci.
Oceliarsky priemysel v Spojenom kráľovstve, ale aj v Európe, tvrdo zasiahla záplava lacného čínskeho exportu ocele. Indický koncern Tata Steel preto v marci oznámil, že plánuje svoje stratové britské prevádzky predať. To však ohrozuje 15.000 pracovných miest, čo vyvolalo poplach medzi britskými politikmi.
Tata sa chce zbaviť najmä tovární v Hartlepoole, Rotherhama a Stocksbridge a zatiaľ sa nerozhodla, čo so závodom v Port Talbot, vo Walese.

Súvisiace články

Aktuálne správy