Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v krajine minulý týždeň klesol o 16 tis. na sezónne upravených 254 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa v minulom týždni znížil. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných klesol o 16 tis. na sezónne upravených 254 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa znížil o 2 500 na 264 750. Týždňový počet nových nezamestnaných v USA je pod hranicou 300 tisíc už 70 týždňov v rade, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973.

Pokles počtu nových nezamestnaných v USA sa považuje za znak toho, že zamestnávatelia hodnotia perspektívu svojho podnikania ako dostatočne dobrú na to, aby si pracovníkov udržali, hoci odhlasovanie odchodu Británie z Európskej únie ešte viac zintenzívnilo tohtoročnú volatilitu na finančných trhoch. Ekonómovia očakávajú, že vládna správa o tvorbe nových pracovných miest v USA, ktorú zverejnia v piatok, ukáže oživenie prijímania nových zamestnancov. Odhaduje sa, že v júni v americkej ekonomike pribudlo 180 tis. nových pracovných pozícií.

Celkový počet nezamestnaných v USA poberajúcich štátne dávky sa minulý týždeň zmenšil o 7,8 % na 2,12 milióna. Nízky počet poberateľov dávok naznačuje, že zamestnávatelia si nevšímajú slabý medziročný rast ekonomiky v prvom kvartáli, ktorý bol na úrovni 1,1 %. Mnohí ekonómovia prognózujú, že za druhý kvartál hospodárstvo USA vykáže rast nad úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy