Obvinenia neziskovky: Lekári vydierajú utečencov, za dôležité potvrdenia chcú aj stovky eur

, LaCimade;moneymag Foto: SITA/AP

Francúzski lekári čelia závažnému podozreniu. Veľkému počtu migrantov údajne účtovali pomerne vysoké poplatky za lekárske osvedčenia, ktoré sú v niektorých prípadoch potrebné na získanie povolenia na pobyt.

Obvinenia vzniesla francúzska nezisková organizácia La Cimade, ktorá pomáha cudzincom pri obrane ich práv. Tá tvrdí, že má k dispozícii "mnohé svedectvá" prisťahovalcov, podľa ktorých si lekári neoprávnene účtovali za poskytnutie lekárskych potvrdení.

Vyšetrovanie zatiaľ prebieha u jedného lekára, ktorý bol v utorok suspendovaný z parížskej nemocnice Pitié-Salpêtrière v 13. parížskom obvode kvôli tomu, že opakovane od utečencov požadoval peniaze.

Podľa La Cimade to však nie je ojedinelý prípad. "Tento prípad je špička ľadovca," hovorí Laura Petersellová, ktorá pracuje v zdravotníckom oddelení La Cimade. "Máme potvrdené, že mnoho lekárov vymáha peniaze od migrantov. Požadujú zaplatenie niekoľkých stoviek eur výmenou za lekárske osvedčenie, ktoré sú potrebné pre získanie povolenia na pobyt."

Konzultácia je zvyčajne hradená zo zdravotného poistenia, migranti dostávajú lekársku pomoc od štátu alebo majú univerzálne zdravotné poistenie (CMU). Petersellová povedala, že La Cimade má "početné svedectvá" prisťahovalcov, ktorým boli účtované poplatky za vydané lekárske osvedčenia. Organizácia už podľa nej nahlásila prípady tamojšiemu ministerstva zdravotníctva.

Predseda Etického výboru francúzskej lekárskej asociácie, Dr. Jean-Marie Faroudja, potvrdil, že "neexistujú žiadne poplatky, ktoré majú byť účtované ohrozeným pacientom spadajúcim pod CMU," a že "tieto nedostatky sú dôvodom na začatie disciplinárneho konania." Dodal, že ide o neprijateľné praktiky.

Lekári hrajú kľúčovú úlohu pri posudzovaní práva na pobyt. Udeľujú právo zotrvať na základe stanoviska vydaného lekárom Regionálnej agentúry pre zdravie. Lekárske vyšetrenie ukazuje, či je daná osoba vážne zdravotne ohrozená a či sa musí vrátiť do svojej krajiny pôvodu. Dva druhy lekárov sú kvalifikovaní napísať takúto podrobnú správu. Buď sú to nemocniční lekári, alebo lekári, ktorí dostávajú na tento cieľ osobitné povolenie. Keď sa ťažko chorý človek pokúša žiadať o obnovenie alebo udelenie povolenia na pobyt, musí sa na novo stanoviť podrobná lekárska správa. Ak táto osoba zájde do nemocnice, môže sa obrátiť na svojho lekára, ktorý už pozná jeho zdravotný stav. Ale ak to nie jeho lekár, čo sa stáva veľmi často, zájde na iné oddelenie, aby mu vypracovali podrobnú správu, v tom prípade to bude lekár, ktorý ho vidí po prvýkrát.

A v tom je ten háčik: lekár sa často domnieva, že napísanie podrobnej správy pre osobu, ktorá nie je jeho pacientom nie je záležitosťou jednoduchej konzultácie a preto musí byť tento akt plne hradený pacientom. Tieto sadzby sa líšia, každý lekár si účtuje inak, ale často dosahuje takmer sto eur, čo predstavuje kolosálnu čiastku pre týchto  ľudí, píše na stránke LaCimade. Okrem problematiky cien, spomína aj výber lekára. Cimade vyzýva na odstránenie akreditačného systému a možnosť stanoviť podrobnú lekársku správu lekárom, ktorý svojho pacienta najlepšie pozná. „Kvalita informácií o zdravotnom stave pacienta obsiahnutých v správe je rozhodujúca, ako dokáže lekár napísať čo najpravdivejšiu správu, ak vidí pacienta prvá krát v živote?“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy