Finančná situácia britských domácností sa zhoršila

Index finančnej situácie domácností, ktorý na základe svojho prieskumu zostavuje agentúra Markit, klesol v máji na 22-mesačné minimum 42,3 bodu z aprílovej úrovne 45,1 bodu.

Finančná situácia britských domácností sa v máji zhoršila najrýchlejším tempom za takmer dva roky. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Dôvodom zhoršenia bol však skôr pomalý rast miezd a inflačné očakávania ako obavy z budúcomesačného referenda o členstve krajiny v Európskej únii. Agentúra uviedla, že index finančnej situácie domácností klesol na 22-mesačné minimum 42,3 bodu z aprílovej úrovne 45,1 bodu.
„V období zvýšenej neistoty pred referendom o členstve v EÚ index finančnej situácie domácností naznačuje v máji zreteľný tlak v oblasti financií, ale očakávania domácností pre najbližší rok sa oproti aprílu veľmi málo zmenili,“ povedal ekonóm agentúry Markit Philip Leake. Indikátor terajších inflačných očakávaní britských domácností sa vyšplhal na 17-mesačné maximum. Prieskum agentúry Markit sa však uskutočnil pred zverejnením oficiálnych údajov, ktoré ukázali, že inflácia v Británii sa minulý mesiac zmiernila po tom, ako sa v marci vyšplhala na najvyššiu úroveň od decembra 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy