Zisk viedenského letiska v prvom kvartáli výrazne stúpol

Vďaka preceneniu podielu v letisku Malta vzrástol čistý zisk spoločnosti Flughafen Wien medziročne o 373,9 % na 66,6 mil. eur, upravený čistý zisk posilnil o 5 %.

Precenenie podielu spoločnosti Flughafen Wien v dcérskej firme Malta Airport a dobrý vývoj podnikania viedli k silnému medziročnému rastu čistého zisku viedenského letiska v prvom kvartáli tohto roka, a to o 373,9 % na 66,6 mil. eur z úrovne 14,1 mil. eur v rovnakom kvartáli vlaňajška. Bez zohľadnenia precenenia hodnoty letiska Malta sa čistý zisk zvýšil o 5%. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Flughafen Wien Stefanie Tomaneková vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA.
Počet pasažierov viedenského letiska v prvom štvrťroku stúpol o 2,3 %. Letisko Malta evidovalo rast cestujúcich o 15,5 % a počet pasažierov košického letiska sa zväčšil až o 30,6 %. Tržby skupiny za január až marec posilnili o 1,4 % na 142,7 mil. eur. Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) bez zahrnutia rastu hodnoty letiska Malta sa zvýšil o 3 % na 108,6 mil. eur. Spoločnosť potvrdila svoj plán pre rok 2016, ktorý ráta s tržbami na úrovni 740 mil. eur a s čistým ziskom v sume 115 mil. eur.

Flughafen Wien má rozhodujúci vplyv v spoločnosti KSC Holding, a. s. ktorá je väčšinovým, 66-percentným, vlastníkom košického letiska. Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 31,14 mil. eur. Štát vlastní v košickom letisku cez ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy