Americký recept na ekonomický rast: Zasypte ľudí peniazmi z vrtuľníka, alebo ich rozdávajte ako základný garantovaný príjem

, Janus Capital Group;IW Foto: SITA/AP; YT/InfyFilms

Bill Gross má celkom jednoduché riešenie, ako naštartovať americkú ekonomiku. Vo svojom najnovšom investičnom výhľade radí americkej centrálnej banke, aké stimulačné opatrenia má použiť, ak sa nechce s hospodárskym rastom rozlúčiť.

Gross, ktorý v spoločnosti Janus Capital spravuje dlhopisový fond Janus Global Unconstrained Bond s aktívami v hodnote 1,3 miliardy dolárov, je presvedčený, že americká ekonomika je v takom stave, že sa bez ďalších stimulačných opatrení čoskoro prepadne späť do recesie. Krajina má podľa neho na výber z dvoch možností. Buď sa zverí do rúk Fedu, ktorý naštartuje ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, alebo bude musieť okamžite začať zavádzať tvrdé úsporné opatrenia a bude sa musieť zmieriť s tým, že ju čaká ďalšie kolo hospodárskej recesie.

Do svojho odporúčania zaradil aj peniaze z vrtuľníka, koncept amerického ekonóma Miltona Friedmana, ktorý v roku 1969 prišiel s myšlienkou, že hrozba nástupu deflácie by mohla byť v prípade potreby odvrátená priamou distribúciou hotovosti ľuďom. Takýto mimoriadny príjem by podľa Friedmana podporil výdavky domácností, čo by tlačilo na rast cien. Bill Gross vo svojom výhľade do takého extrému nejde a za peniaze z vrtuľníka označuje nákupy dlhopisov americkou centrálnou bankou. "Keď centrálne banky nakupujú dlhopisy, je to v podstate to isté, ako keby medzi ľudí zhadzovali z helikoptér peniaze," hovorí Gross a dodáva, že očakáva pokračovanie programov kvantitatívneho uvoľnenia v Európskej centrálnej banky a Bank of Japan.

Známy investor vo svojom najnovšom výhľade navrhuje, aby bol v USA zavedený základný garantovaný príjem pre ľudí v produktívnom veku, teda mesačná dávka pre každého bez ohľadu na to, či človek chodí, alebo nechodia do práce. Argumentuje tým, že pokračujúca robotizácia a automatizácia výroby pripravuje stále viac ľudí o prácu, čo logicky vedie k poklesu spotrebiteľských výdavkov. "Výsledkom zavedenie garantovaného príjmu by bolo dosiahnutie vyššej inflácie," tvrdí dnes už bývalá dlhopisová superstar.

Bez povšimnutia Gross nenecháva ani tému úrokových sadzieb. Potvrdzuje slová Fedu, že úrokové sadzby zostanú na nízkych úrovniach zrejme ešte dlhší čas. Ceny finančných aktív by podľa neho naopak mali zostať dlhšie na vyšších úrovniach. Investorom Gross radí, aby prijali fakt, že sa ich výnosy pohybujú na jednociferných percentuálnych úrovniach, a nesnažili sa dosiahnuť vyšších ziskov prostredníctvom rizikovejších stratégií.

Súvisiace články

Aktuálne správy