Nálada v ekonomike eurozóny sa na jar zhoršila

Nálada v ekonomike eurozóny sa na jar zhoršila. Informovala o tom agentúra Reuters. Index ekonomického sentimentu v eurozóne nemeckého inštitútu Ifo sa v 2.

Nálada v ekonomike eurozóny sa na jar zhoršila. Informovala o tom agentúra Reuters.
Index ekonomického sentimentu v eurozóne nemeckého inštitútu Ifo sa v 2. kvartáli znížil o 6,2 bodu na 112,7 bodu, uviedol dnes inštitút. Index klesol štvrtýkrát po sebe a nachádza sa najnižšie za vyše roka.
Ešte si budeme musieť počkať na komplexné oživenie ekonomiky eurozóny, uviedol šéf Ifo Clemens Fuest. Inštitút očakáva, že ekonomika eurozóny v roku 2016 vzrastie o 1,6 % po 1,7-% zvýšení vlani.
Najpozitívnejšie hodnotia experti situáciu v Nemecku a Írsku, aj keď ich optimizmus v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom mierne klesol. Najhoršie hodnotenia aj napriek miernemu zlepšeniu v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom boli v Grécku a Fínsku.
„Ekonomické vyhliadky pre najbližší polrok sú vo väčšine krajín o niečo menej pozitívne než pred tromi mesiacmi,“ uviedol Fuest. „To znamená, že dynamika rastu ekonomiky zostane utlmená.“
Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa od januára do konca marca medzikvartálne zvýšil o 0,6 %. To znamená, že tempo rastu bolo dvojnásobné v porovnaní s koncom vlaňajška. Dôvodom výrazného nárastu boli sčasti mimoriadne faktory, ako kalendárne vplyvy a teplé počasie.

Súvisiace články

Aktuálne správy