Prepravnou sieťou v SR sa vlani prepravilo 55,8 mld. m3 zemného plynu

Plynárenskou sieťou v SR sa vlani prepravilo 55,8 miliardy kubických metrov (m3) plynu, kým v roku 2014 to bolo 46,5 miliardy m3 a v roku 2013 asi 58,5 miliardy m3 plynu. Celkovo sa od roku 1972, kedy uviedli do prevádzky strategický tranzitný plynovod, prepravilo viac ako 2,3 bilióna m3 tejto komodity. Informovala o tom Katarína Zvadová zo Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ).
Po vybudovaní prepojovacieho plynovodu s Maďarskom a po úspešnom spustení reverzného toku na Ukrajinu je podľa SPNZ najbližším cieľom plánované poľsko-slovenské prepojenie plynárenských sietí. Po 40 rokoch tak stredná Európa bude prepojená nielen v smere východ – západ, ale aj v smere sever – juh, čo zvýši bezpečnosť dodávok zemného plynu v celom regióne.
Najväčším slovenským strategickým projektom, ktorý realizuje spoločnosť Eustream, je podľa zväzu plán vybudovať nový plynovod Eastring, ktorý aj vďaka prepojeniu existujúcich infraštruktúr umožní obojsmerný tranzit plynu medzi západnou Európou a Balkánom a potenciálne aj s ďalšími oblasťami od Čierneho mora až po Blízky východ.
Distribučná sieť zemného plynu na Slovensku pozostáva z 33.301 kilometrov plynovodov a 1743 regulačných staníc. Splynofikovaných je v súčasnosti 77 % obcí, v ktorých žije viac ako 94 % obyvateľov. SR je tak druhou najplynofikovanejšou krajinou v Európe, po Holandsku. Slovenský trh dodávky plynu je plne liberalizovaný a pôsobí na ňom viac ako 20 dodávateľov. Podiel zemného plynu v energetickom mixe Slovenska je v ostatných rokoch stále medzi 23 až 27 %.
Celková dĺžka prepravnej siete Eustreamu je 2332 km a je tvorená systémom štyroch až piatich paralelných potrubí. Tok plynu v prepravnej sieti zabezpečujú štyri kompresorové stanice s výkonom takmer 600 MW. Najvýznamnejšia kompresorová stanica sa nachádza na slovensko-ukrajinských hraniciach vo Veľkých Kapušanoch. Ročná kapacita prepravnej siete predstavuje až 90 miliárd m3 zemného plynu ročne, čo je viac ako 15-násobok domácej spotreby plynu v SR.
Slovenský plynárenský a naftový zväz je nezávislé združenie firiem a odborníkov pôsobiacich v plynárenskom a naftovom odvetví. Zväz vznikol v roku 1993 transformáciou Československého plynárenského a naftového zväzu na dva samostatné právne subjekty. V súčasnosti má 60 kolektívnych členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy