Diamanty, ako bezpečný prístav: Kde ich získať a na čo si dať pozor

, ALO Foto: ALO

Investičný fenomén nového tisícročia. Aj tak by sa dali nazvať diamanty a diamantové šperky. Analytici spoločností De Beers, Alrosa a Rio Tinto sa zhodujú, že diamantový trh začne výraznejšie rásť už v polovici roku 2016.

Poradenská spoločnosť Bain & Company a Antverpské svetové diamantové centrum (Antwerp World Diamond Centre) očakávajú 3 až 4 %–ný medziročný rast dopytu po neopracovaných diamantoch v priebehu najbližších 15 rokov.

Základným hnacím motorom rastu je skutočnosť, že diamanty sa ako komodita vyznačujú dlhodobým rastom s nízkou volatilitou. Podľa údajov ťažobného gigantu De Beers vzrástol za ostatných 10 rokov trh s diamantmi o viac než 30 %. Rastu budú napomáhať aj súčasné trendy, akými sú klesajúca výťažnosť baní, absencia nových nálezísk a očakávané oživenie hospodárskeho rastu rozvíjajúcich sa ekonomík ako Čína a India.

Rekordné predaje povzbudzujú investorov
Prognózy vývoja diamantového trhu dávajú investorom jasný signál, ktorým smerom diverzifikovať svoje portfólio. O ich pozitívnom naladení k diamantom svedčí aj rekordný rok 2014, kedy sa celosvetovo predali diamantové klenoty v hodnote 80 miliárd USD. Pribúda aj rekordných dražieb, v roku 2013 vydražili 59,6 karátový ružový diamant za 83,2 mil USD a v roku 2015 12 karátový za 48,4 milióna USD. Rok 2016 je z hľadiska dražieb rekordný. V prvej polovici apríla vydražili modrý 10,1 karátový diamant za 32 miliónov USD a ďalšie dve aukcie sa pripravujú na máj. Dražiť sa bude najväčší modrý diamant vôbec, za odhadovaných 45 miliónov USD a 15,38 karátový ružový diamant, ktorého cena sa môže vyšplhať do výšky 38 miliónov USD.

Diamantová burza je len pre vyvolených
Obchodovanie s diamantmi prebieha na veľkých, špecializovaných burzách, ktoré nájdeme napríklad v Izraeli, či Anteverpách. Ponuka je tu obrovská, len izraelská diamantová burza sa nachádza v 40 poschodovom mrakodrape, kde je na každom poschodí 50 malých kancelárií, z ktorých je každá zameraná na iný typ diamantov. Jedna sa špecializuje na žlté, iná na malé biele a ďalšia zas na okrúhle, či hranaté.

Na diamantovej burze panuje absolútna dôvera a nemôže na nej obchodovať hocikto. Obchodníkov zaujíma, ako ste získali peniaze, z akej rodiny pochádzate, kde podnikáte, či a komu predávate. „Aby vás medzi seba obchodníci prijali, musia sa za vás zaručiť členovia burzy,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds, ktorý ako prvý Slovák obchodoval na svetových diamantových burzách už v roku 1999. „Nevyhnutné sú aj skúsenosti v obchodovaní s diamantmi, keďže obe strany musia pri obchodnom rokovaní dokázať správne odhadnúť cenu tovaru. Neexistujú tu žiadne cenovky, cena diamantu je totiž vždy výsledkom zjednávania.“

Obľúbené dražby
Dražba je jedným z bezpečných spôsobov, ako investičný diamant alebo klenot získať. Jej výhodou je, že dražený diamant alebo diamantový šperk už majú nejakú históriu, ktorá sa často premieta aj do ceny a následného zhodnotenia. Dražby prebiehajú v aukčných domoch, z ktorých patria medzi najznámejšie Sotheby's a Christie's. V jednej várke sa draží niekoľko desiatok kameňov a šperkov s rôznymi vyvolávacími cenami, od tisíc až po niekoľko miliónov dolárov. Účastníci dražby môžu ponuky dávať osobne v aukčnej sále, telefonicky, prostredníctvom internetu alebo si vopred nastaviť maximálnu sumu, ktorú sú za drahokam alebo šperk ochotní ponúknuť. Ponuky sa zvyšujú až kým neostane jediný účastník, ktorý aukciu vyhráva.

Šperk ale môže víťaz kúpiť len za predpokladu, že bola v dražbe dosiahnutá tzv. rezervná cena. Reverzná cena je minimálna hodnota, za ktorú je predajca ochotný drahokam predať. Pohybuje sa pod hranicou minimálnej odhadovanej ceny a je výsledkom neverejnej dohody medzi predávajúcim a aukčným domom. Ak finálna ponuka nedosiahne aspoň hodnotu reverznej ceny, diamant ostáva nepredaný. Krátko po ukončení aukcie príde víťazovi aukcie mail s faktúrou a inštrukciami k platbe. Zároveň mu príde informácia s dátumom a miestom, kde si predmet aukcie môže vyzdvihnúť a informácie o stave zásielky. Víťaz dražby ale musí za tovar najprv zaplatiť a to do štandardne do siedmich dní.

Investičný šperk na mieru
Najpohodlnejším, a na Slovensku najčastejším spôsobom ako získať diamant, je kúpa šperku v klenotníctve. Ľudia si často vyberú z ponuky klenotníctiev, no ateliéry, ktoré sa špecializujú na investičné šperky, vedia vyrobiť šperk aj na zákazku, presne podľa predstáv zákazníka. Stačí si vybrať  diamant podľa vlastného vkusu a finančných možností a klenotníkovi opísať predstavu finálneho šperku. Výsledkom bude jedinečný investičný rodinný šperk, ktorý sa bude dediť z generácie na generáciu a bude bezpečným úložiskom hodnoty peňazí v čase. Pri výbere z existujúcej ponuky je základom nakupovať u overených predajcov a nenechať sa nalákať na podozrivo vysoké zľavy. Diamanty si totiž držia hodnotu v čase a predávať ich s veľkou zľavou znamená predávať ich so stratou, čo zaručene neurobí žiaden obchodník. „Pri kúpe investičného šperku sa vždy dožadujte certifikátu s informáciami o type výbrusu, rozmeroch kameňa, hmotnosti, farbe, čistote, či povrchovej úprave a fluorescencii,“ upozorňuje Ivo Weber, riaditeľ výroby ALO diamonds. „Certifikáty kvality vydávajú špecializované gemologické laboratóriá, z ktorých medzi najuznávanejšie patrí GIA (Gemological Institute of America),“ dodáva Ivo Weber.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy