MMF víta snahy o rozpočtové reformy v Perzskom zálive

Výnosy z exportu v prípade týchto krajín znížili nižšie ceny ropy. Snahy Saudskej Arábie a ďalších krajín v regióne sú podľa MMF povzbudivé.

Snaha Saudskej Arábie a ďalších producentov ropy v Perzskom zálive o zotavenie verejných financií je povzbudivá. Uviedol to Masood Ahmed, šéf MMF pre Blízky východ a centrálnu Áziu. Výnosy z exportu v prípade týchto krajín znížili nižšie ceny ropy. „V mnohých krajinách vidím kroky, ktoré majú riešiť rozpočtové deficity,“ povedal Masood Ahmed. „To je povzbudivé a zvyšuje to komfort,“ dodal.

„Okrem Kuvajtu, Kataru a Spojených arabských emirátov by sa pri súčasnej politike krajinám minuli rezervy za menej ako päť rokov. Dôvodom sú veľké deficity,“ povedal. Vo svojej poslednej správe zverejnenej v pondelok už nezopakoval varovanie, že krajiny musia naďalej robiť viac pre zníženie rozpočtových deficitov, znovu vybudovať rezervy a ušetriť dosť peňazí pre budúce generácie.

Podľa jeho slov budú arabské štáty naďalej čeliť ťažkým rozhodnutiam v súvislosti s udržateľnosťou rozpočtových reforiem a pri pokusoch o vytvorenie miliónov pracovných miest pre čoraz početnejšiu populáciu. Krajiny sa zároveň budú snažiť znížiť závislosť svojich ekonomík na rope.

Súvisiace články

Aktuálne správy