ČNB nepovažuje záporné sadzby za vhodný nástroj

V prípade realizácie protiinflačných tlakov je primárnym nástrojom uvoľnenia menových podmienok posunutie termínu opustenia kurzového záväzku, uvádza sa v zázname z marcového zasadnutia českej centrálnej banky.

Česká centrálna banka (ČNB) nepovažuje záporné úrokové sadzby za vhodný nástroj prípadného ďalšieho uvoľnenia menovej politiky. Vyplýva to z protokolu z marcového zasadnutia, ktorý zverejnila ČNB v piatok. Prevažoval názor, že záporné sadzby nie sú vhodným nástrojom na uvoľňovanie menových podmienok, a teda ani na priame ovplyvňovanie inflácie na horizonte menovej politiky, uvádza sa v zázname.

Guvernér ČNB Miroslav Singer minulý týždeň uviedol, že banka zotrvá pri politike slabého výmenného kurzu koruny aspoň do polovice budúceho roka. Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. V prípade realizácie protiinflačných tlakov je primárnym nástrojom uvoľnenia menových podmienok posunutie termínu opustenia kurzového záväzku, uvádza sa v zázname z marcového zasadnutia ČNB.

Cieľovú medziročnú infláciu si ČNB naplánovala na úrovni 2 %. Od tejto hodnoty sa môže odchýliť oboma smermi o jeden percentuálny bod. V januári bola medziročná inflácia v ČR na úrovni 0,5 %.

(1 EUR = 27,025 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy