Čína a Rusko ako výnimky: Svetové centrálne banky spomalili v nákupe zlata

, CNBC Foto: SITA/AP

Centrálne banky spomalili tempo nákupu zlata, vo februári to bolo 25 ton žltého kovu oproti kombinovaným nákupom 41 ton v januári. Vyplýva to z údajov World Gold.

Tieto nákupy boli v niektorých prípadoch prevalcované mesačným predajom, čím kolektívne držanie zlata v trezoroch svetových centrálnych bánk pokleslo vo februári o 16 ton. Je to prvý pokles od januára 2015, píše sa v poznámke Capital Economics z Londýna.

Väčšina nákupov opäť prichádzala zo strany Číny a Ruska, ktoré si tak pridali 10 a 11 ton drahého kovu do svojich bánk vďaka prudkým nákupom za ostatných desať rokov.

Podľa komoditnej  ekonómky Capital Economics Simony Gambarini, za spomalením tempa nákupu centrálnymi bankami treba vidieť sezónnosť. Nákupy podľa nej pravdepodobne budú ešte v tomto roku pokračovať a zlato zostáva strategickým rezervným aktívom centrálnych bánk."Existujú dobré dôvody prečo centrálne banky aj naďalej budú používať zlato ako súčasť svojich rezervných aktív, vrátane diverzifikácie od dolára. V porovnaní s vyspelými ekonomikami majú vo väčšine prípadov centrálne banky rozvíjajúcich sa trhov menšie zlaté rezervy ako je percento z celkových zásob," tvrdí Gambarini. Turecko znížilo svoje zlaté rezervy o 37 ton vo februári, ale krajina zvyčajne zverejňuje nepresné čísla, pretože tieto údaje zahŕňajú aj obchodné podiely, poznamenala Gambarini.

Súvisiace články

Aktuálne správy