Fed zrejme sadzby nezvýši skôr ako v júni

Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov americkej centrálnej banky, ktoré sa uskutočnilo 15. a 16. marca. Federálny rezervný systém podľa aktuálnych signálov zvýši v roku 2016 sadzby dvakrát.

Je nepravdepodobné, že by americký Federálny rezervný systém (Fed) zvyšoval sadzby skôr ako v júni. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov americkej centrálnej banky, ktoré sa uskutočnilo 15. a 16. marca. Zo zápisnice ďalej vyplýva, že predstavitelia Fedu hovorili o možnosti zvyšovania sadzieb v apríli, viacerí z nich však upozorňovali na to, že prekážky pre hospodársky rast pravdepodobne pretrvajú. Účastníci zasadnutia taktiež vyjadrili názor, že banka by mala byť v súvislosti so zvyšovaním sadzieb opatrná.

„Účastníci vo všeobecnosti zastávajú názor, že globálny ekonomický a finančný vývoj znamená riziká,“ uvádza sa v zápisnici. Predstavitelia Fedu na konci marcového stretnutia signalizovali, že americká centrálna banka by mala v roku 2016 sadzby zvyšovať dvakrát. Načasovanie však nie je jasné. Členovia Fedu tiež vyjadrili obavy spojené s tým, že možnosti banky na reakciu na šoky sú obmedzené. Úrokové sadzby sú totiž v blízkosti nuly.

Súvisiace články

Aktuálne správy