Ceny ropy naďalej klesajú, cena Brentu sa priblížila k mesačnému minimu

Ceny ropy pokračujú v poklese, pričom cena Brentu sa priblížila k mesačnému minimu po tom, ako trhy zareagovali na nečakaný pokles dopytu po benzíne v USA. Navyše, na trhoch aj naďalej pretrvávajú pochybnosti, či sa najväčší producenti ropy nakoniec dohodnú na zmrazení ťažby. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dopyt po benzíne v USA, ktorý je jedným z kľúčových faktorov pre celosvetovú spotrebu ropy, zaznamenal podľa amerického ministerstva energetiky v januári prvý pokles za 14 mesiacov. Navyše, trhy vyčkávajú na zasadnutie najväčších producentov ropy zo štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenských krajín, ktoré sa uskutoční v katarskej Dauhe 17. apríla. Hlavnou témou rokovaní je zmrazenie produkcie na januárovej úrovni, čo by malo podporiť ceny komodity.
Produkcia ropy v Rusku ale v marci vzrástla na 30-ročné maximum, čo zvýšilo pochybnosti, či sa na zmrazení hlavní hráči trhu skutočne dohodnú. Navyše, Irán pokračuje v zvyšovaní vývozu a dal najavo, že k zmrazeniu produkcie sa neplánuje pripojiť.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla pred 15.00 h SELČ o 27 centov na 37,42 USD (32,92 eura) za barel (159 litrov), čím sa priblížila k mesačnému minimu. Klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom, a to o 28 centov na 35,42 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy