Čína znížila šéfom 5 najväčších štátnych bánk odmeny o rekordných 50 %

Šéfovia piatich najväčších bánk v Číne dostali za minulý rok až o 50 % nižšie odmeny ako predvlani. Dôvodom je reforma platov na vrcholných pozíciách v štátnych podnikov, ktorú vlani zaviedla vláda v Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na výročnú správu z čínskeho bankového sektora.
Podľa tohto dokumentu prezidentom a predsedom predstavenstiev piatich najväčších bánk klesli za minulý rok odmeny o rekordných 50 %. Napríklad Ťiang Ťien-čching, predseda čínskej priemyselnej a komerčnej banky (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC), najväčšej banky na svete z hľadiska hodnoty jej aktív, dostal vlani na odmenách vyše 550.000 jüanov (74.630,92 eura), čo je však o 52 % menej ako 1,1 milióna CNY v roku 2014. A len 0,3 % z 27 miliónov USD (23,73 milióna eur), čo je výška vlaňajších odmien Jamieho Dimona, šéfa americkej banky JPMorgan Chase, a tiež zlomok zo 14,3 milióna švajčiarskych frankov (13,1 milióna eur), ktoré dostal generálny riaditeľ UBS Sergio Ermotti.
Rázne zoškrtanie odmien čínskych bankárov však odráža aj slabšie výsledky finančných ústavov, ktoré sú zase dôsledkom spomaľovania čínskej ekonomiky. Najväčšie banky v ázijskej krajine zaznamenali za minulý rok najmenší nárast zisku za celú dekádu, pričom ich úroková marža klesla a objem zlých úverov stúpol na najvyššiu úroveň za 10 rokov.
Vláda v Pekingu v rámci reformy štátnych podnikov pristúpila aj k zmenám v spôsobe odmeňovania vrcholových manažérov najväčších firiem vo vlastníctve štátu. Znížila im mzdy, okresala odmeny aj nefinančné benefity a preniesla na ich plecia zodpovednosť za výsledky firiem.
Na základe reforiem, ktoré Čína začala zavádzať minulý rok, top manažérom v 72 štátnych firmách, vrátane známych priemyselných konglomerátov, ako sú PetroChina, China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec) a China Mobile, klesli príjmy až o 50 %.
Aj odmeny Wang Chung-čanga, predsedu druhej najväčšej čínskej banky China Construction Bank, sa tak vlani znížili na menej ako 600.000 CNY z 1,2 milióna CNY v roku 2014. Podobne aj šéfovia troch ďalších veľkých bánk – Agricultural Bank of China, Bank of China a Bank of Communications – dostali len polovicu z výšky odmien v predchádzajúcom roku 2014.
(1 EUR = 7,3696 CNY; 1 EUR = 1,1380 USD; 1 EUR = 1,0919 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy