Vyhliadky globálnej ekonomiky sa zhoršili

Medzinárodný menový fond (MMF) hodnotí vyhliadky globálnej ekonomiky skepticky. Šéfka fondu Christine Lagardeová varovala, že svetová ekonomika stráca dynamiku a vyzvala vlády, aby prijali opatrenia, ktoré zabezpečia pokračovanie hospodárskeho oživovania. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
„Zotavovanie je príliš pomalé, príliš krehké a zvyšujú sa riziká ohrozujúce ekonomiku,“ uviedla Lagardeová v prejave vo Frankfurte nad Mohanom. Vyhliadky globálnej ekonomiky sa podľa nej v priebehu uplynulých šiestich mesiacov zhoršili. Medzi dôvody tohto vývoja patrí spomalenie čínskej ekonomiky a prepad cien ropy.
Globálne hospodárstvo sa nenachádza v kríze, čo je dobrá správa, vyhlásila Lagardeová. Varovala však, že existuje riziko, že nízky rast sa stane „novým normálom“. Preto vyzvala vlády, aby prijali prorastové reformy a zvýšili výdavky na verejnú infraštruktúru.
Lagardeová sa tiež obáva, že krízy a terorizmus po celom svete povedú k zatváraniu hraníc a oživeniu protekcionizmu. História podľa nej ukázala, že je to zlá cesta. Riešením nie je izolácia a stavanie prekážok, ale spolupráca.
MMF by mal v polovici apríla predložiť jarnú prognózu pre globálnu ekonomiku. Vzhľadom na Lagardeovej slová sa zdá, že fond ju opäť zníži. V januári, keď znížil svoje jesenné prognózy o 0,2 percentuálneho bodu, počítal v tomto roku s nárastom svetovej ekonomiky o 3,4 % a v roku 2017 o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy