Predseda NKÚ: Paralelné kontroly pomôžu bojovať s únikmi na daniach

Po takmer 10 rokoch sa na pôde Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) uskutočnilo oficiálne rokovanie medzi predsedom NKÚ SR Karolom Mitríkom a prezidentom Štátneho kontrolného úradu v Maďarsku Lászlóom Domokosom.

Rokovania sa zamerali najmä na možnosti realizácie paralelných kontrol. Jednou z tém, ktorú predstavitelia slovenskej najvyššej kontrolnej inštitúcie (NKI) ponúkli maďarským kolegom, bola paralelná kontrola z hľadiska výberu spotrebných daní. Obdobnú kontrolu už dnes realizuje NKÚ SR s Českou republikou. Závery by mali byť známe do konca tohto roka. „Práve paralelné kontroly pomôžu štátom definovať a prijímať účinnejšie a modernejšie opatrenia, ktoré zabránia daňovým únikom v oblasti spotrebných daní a DPH,„ uviedol Karol Mitrík.

Druhá téma rokovania sa zamerala na pôsobenie oboch inštitúcií v rámci medzinárodnej kontrolórskej organizácie INTOSAI aj z hľadiska definovania kritérií a metodiky pre realizáciu spoločných kontrol medzi jednotlivými štátmi. Predseda slovenskej NKI informoval aj o príprave októbrového Kontaktného výboru, kde by jednou z nosných tém mala byť otázka energetickej bezpečnosti.

Maďarská strana vyjadrila otvorenosť príprave spoločných kontrol medzi Slovenskom a Maďarskom. Prezident Štátneho kontrolného úradu v Maďarsku nechcel špecifikovať konkrétnu tému z dôvodu, že je dôležité nastaviť merateľné a porovnateľné ukazovatele medzi jednotlivými krajinami, aby výsledky takejto kontroly boli hodnoverné a odporúčania realizovateľné v praktickej rovine.
Informáciu TASR poskytla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy