Rast ázijskej ekonomiky sa spomalí

Hospodársky rast Ázie sa v nasledujúcich dvoch rokoch spomalí pre pomalé zotavovanie sa najväčších vyspelých ekonomík a slabé vyhliadky na oživenie rastu čínskej ekonomiky. Uviedla to vo svojej najnovšej prognóze Ázijská rozvojová banka (ADB). Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa prognózy ADB sa hrubý domáci produkt (HDP) Ázie ako celku tento a budúci rok zvýši o 5,7 %, čo je menej ako vlani, keď vzrástol o 5,9 %.
Banka so sídlom v Manile v správe konštatuje, že spomalenie čínskeho hospodárstva má vplyv na susedné ekonomiky. Ďalšími rizikovými faktormi sú klesajúce ceny ropy, ktoré sa premietajú do znižovania cien hotových produktov, a tiež sprísnenie menovej politiky americkej centrálnej banky, ktoré zase ovplyvňuje toky peňazí na finančných trhoch.
No aj napriek týmto tlakom tempo hospodárskeho rastu Ázie vysoko prekračuje rast globálnej ekonomiky.
ADB ďalej predpovedá, že čínska ekonomika opäť spomalí a po vlaňajšej expanzii o 6,9 % sa HDP Číny zvýši tento rok o 6,5 % a v nasledujúcom roku 2017 o 6,3 %.
Najrýchlejšie rastúcou ázijskou ekonomikou tak zostane India, ktorej banka predpovedá zvýšenie HDP v tomto roku o 7,4 % a v budúcom roku o 7,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy