Kvôli slabej úrode vanilky zrejme zdražie zmrzlina

, ČTK Foto: SITA/AP

Cena madagaskarskej vanilky minulý rok stúpla o 150 percent. Dôvodom bola slabá úroda na Madagaskare, ktorý je jej najväčším producentom. Výrobcovia potravín teraz varujú, že budú musieť zvyšovať ceny, čo by mohlo ovplyvniť hlavne cenu zmrzliny.

Podľa analytickej spoločnosti Mintec sa madagaskarská vanilka predávala v januári za 144 libier. Na začiatku minulého roka cena predstavovala 59 libier. "Ceny vanilky začali rásť v rokoch 2012-13 kvôli obavám o kvalitu a naďalej stúpajú," uviedol analytik firmy Mintec Jara Zicha.

Vanilka je komerčne dostupná vo forme toboliek, prášku a extraktu. Rast cien sa dotkne všetkých firiem, ktoré vanilku používajú. Nájdeme ju v rôznych produktoch od nealkoholických nápojov po koláče a parfumy. Najviac však zdraženie zrejme zasiahne výrobcov zmrzliny, pretože vanilka je najdrahšou zložkou vo výrobnom procese a niektoré firmy budú nútené presunúť zvýšené náklady na spotrebiteľov.

Odborníci tiež varujú, že keď sú ceny vysoké, poľnohospodári sa snažia zbierať vanilkové tobolky priskoro. To potom spôsobí, že vanilka má menej intenzívnu chuť, čo v konečnom dôsledku len znásobuje problémy na trhu. Vysoko cenená plodina sa stáva čoraz častejšie aj cieľom zlodejov. "Rozšírili sa správy, že pestovatelia vanilky na Madagaskare zožali svoju úrodu za rok 2015 predčasne, obávali sa zo straty svojej produkcie kvôli zlodejom," dodáva Zicha. "To spolu s nedostatočným sušením kvôli vyššiemu zisku z úrody znížilo kvalitu vanilky."

Za slušnú úrodu na Madagaskare je považovaný zber v množstve zhruba 2000 ton. Vlani však predstavoval niečo medzi 1300 až 1400 tonami. Tohtoročná letná úroda by mala byť pripravená na dodávky v novembri a niektoré čísla naznačujú, že by mohla byť hojnejšia. Ceny by tak mohli koncom tohto roka začať klesať.

Kombinácia vysokej ceny a nízkej kvality znamená, že niektorí výrobcovia sa obracajú k syntetickým alternatívam. Mnoho potravinárskych značiek však použitie umelých príchutí odmieta. "Vanilka je najpredávanejším produktom každej firmy vyrábajúcej zmrzlinu. Môžete uviesť na trh chuť, ktorú zaplníte medzeru na trhu, ale vanilka bude vždy na prvom mieste," dodáva produktový manažér New Forest Ice Cream Dave Bishop.

Vanilka je druhé najdrahšie korenie na svete po šafrane, pretože jej pestovanie trvá dlho a je náročné na ľudskú prácu. Hlavným producentom vanilky potravinárskej kvality, známe ako čierna vanilka podľa farby sušených strukov, je Madagaskar. Nasledujú Mexiko a Tahiti. Podobne ako u vína, čokolády alebo kávy, má vanilka z každej krajiny svoju špecifickú príchuť. Madagaskarská vanilka vytvára krémovú, sladkú príchuť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy