Bývanie v lese pre odbúranie dlhu: Životný štýl prináša výhody, ku ktorým sa inak nedostanete

, businessinsider Foto: YT/DirtWireTV

Profesionálny cyklista Dan Timmerman vždy chceli žiť priamo v prírode. Sedieť a pozorovať ju z diaľky, to pre neho jednoducho nebolo ono. Pred piatimi rokmi si spolu s manželkou kúpili chatu na samote, presťahovali sa tam a odvtedy sa ich život radikálne zmenil.

Hoci Timmerman a jeho žena žijú uprostred lesa, neznamená to, že nie sú v spojení so svetom, nedá sa povedať, že by dvojica po zmene bydliska úplne odmietla modernú formu života. Nemajú síce televízor, ale každý z nich má svoj mobilný telefón, laptop i auto. Ich životný štýl je nekonvenčný, jednoduchý a možno v niečom aj poučný. Hoci majú pochváliť majetkom, nežijú na dlh. Veľa peňazí dokázali usporiť tým, ako žijú.

"Snažili sme sa nájsť spôsob, ako si znížiť životné náklady," povedal Timmerman pre Business Insider. "Túto chatu sme kúpili celkom lacno, aj život je v nej lacný. Nemáme veľa výdavkov, ak vôbec nejaké, v podstate je to len účet za mobil, či benzín. Dokázali sme si vytvoriť dostatok úspor, pritom naďalej pôsobím ako profesionálny pretekár, môžem si to dovoliť hlavne kvôli spôsobu, akým žijeme. Ak by som mal platiť nájomné a život v meste, bolo by to niečo úplne iné."

Ako asi tušíte, chata v ktorej žijú nie je napojená na inžinierske siete, vodu si ťahajú zo studne. "Máme slnečnú energiu, ktorú ukladáme do akumulátorov. Mnoho ľudí predpokladá, že to znamená byť odpojený od reality, to ale v našom prípade nie je pravda. Veď komunikujeme cez telefóny a máme prístup na internet." Nepoužívajú ho na streamovanie filmov, na to im stačí občas si pustiť DVD. Internet im predovšetkým pomáha udržať kontakt s pretekárskou komunitou a na získavanie informácií pre vlastné projekty.

Timmerman tvrdí, že je takto celkom spokojný. "Život v obci alebo v meste, má svoje sociálne aspekty a vymoženosti, ale ste obklopení betónom a motormi. Pre nás je omnoho dôležitejšie mať priamy prístup k prírode a bez limitov sa púšťať do projektov, o ktoré máme záujem. V konečnom dôsledku ale autom najazdíme viac, pretože moja žena pracuje ako kuchárka necelých 30 kilometrov odtiaľto. Počas určitých období roka, hlavne v zime, môžete mať pocit, že ste trochu izolovaní. Ale to nie je náš prípad, my si užívame samotu uprostred hôr kde široko ďaleko nie je nikto okrem nás. Máme na dosah peknú dedinu, stačí tam zájsť, ak sa chceme zísť s priateľmi. Podstatné pre nás je, že sme v spojení s prírodou každý deň."

"To ale neznamená len sedieť a nevieť sa vinadívať. Čaká vás príprava dreva, aby ste mali čím kúriť v zime, alebo sa vybrať zbierať rôzne plody pre vlastnú spotrebu. Je to presne ten druh vecí, ktoré v meste nezažijete. My sme sa cítili nekomfortne, ak sme k takýmto činnostiam prístup nemali."

Ako už Timmerman spomenul, svoj domov vykurujú drevom, ku ktorému majú prístup vďaka rozsiahlemu pozemku. Sporák im poskytuje v zime teplo a možnosť tepelnej úpravy jedál.

Ich chladničku utiahnu solárne batérie, tým, že je umiestnená v exteriéri, spotrebuje menej energie. Na pozemku majú svoje miesto aj dve kompostovacie toalety, obsah z nich sa využíva na záhrade. Podľa Timmermana je to celkom jednoduchý systém. "Je to vlastne obyčajné vedro, do ktorého idú výkaly. Keď ste hotoví, hodíte na to piliny. A keď sa vedro zaplní, ide to do kompostu, kde to zreje celý rok. Zmieša sa to s listami a všetkým čo hádžete na kompost. Za rok sa z toho stáva hnojivo na záhradu, kde pestujeme potraviny."

Veľkú časť potravy si dopestujú svojpomocne. Hospodársky dvor v podstate tvoria len veľká záhrada a zopár sliepok. Ak potrebujú čokoľvek iné, sadnú do auta a idú to kúpiť do potravín. V priebehu celého roka sa snažia uskladniť všetko, čo sa v sezóne vo voľnej prírode urodí. Timmerman bol kedysi vášnivý poľovník, chodil hlavne na jelene s kušou, ale ako hovorí, už na to jednoducho nemá čas vzhľadom k jeho práci. "Povedal by som, že niekedy máme vegetariánske sklony a inokedy zase nie," hovorí so smiechom. "Nechceme jesť tony mäsa, ale nie sme zarytí vegetariáni, či dokonca vegáni. Musíme si doplniť zásoby vlastnej úrody, nazbieraných plodov, alebo toho, čo sa mi podarilo uloviť. Z toho by sme nevyžili, väčšina zásob pochádza z z obchodu s potravinami, tak ako u kohokoľvek iného. Možno keby som mal viac času, dokázal by som toho vlastnými silami odložiť viac. Máme svoje vlastné zabehnuté postupy, na ktoré sa sústredíme, aktuálne si to vyžaduje celkom veľa pozornosti."

V zime Timmerman priveľmi necestuje. Sezóna závodného cyklokrosu má v tomto ročnom období prestávku, a tak má viac času na iné aktivity. Čas trávi okolo domu, alebo ho investuje do rôznych projektov. Jedným z nich je napríklad vlastnoručne vyrobené ultraľahké kempingové vybavenie pod značkou TimmerMade. Možno, že jedného dňa sa dostane aj do obchodov, ale dnes je to zatiaľ iba koníček. Rád ním obdarúva svojich priateľov. Hlavným zdrojom Timmermanových príjmov je závodná cyklistika za Stans NoTubes Elite Cyclocross Team. Začínal na horských bicykloch, neskôr sa presunul na asfalt, a teraz je to väčšinou cyklokros.

Po celé roky bol úspešným jazdcom na domácom okruhu, s desiatkami ocenení, vrátane piateho miesta na US Nationals v roku 2015. Na jar a počas leta pracuje niekoľko dní v týždni ako mechanik v obchode s bicyklami v neďalekom meste. Veľa jeho času si vyžiada manuálna práca okolo chaty a samozrejme tréningy. V určitom bode chce kariéru zavesiť na klinec a skončiť s pretekaním, jazdiť už len rekreačne. Ale ako hovorí, zatiaľ ho to takto baví. Zmluvne je prepojený so svojim hlavným  sponzorom, Stans NoTubes. Vzťah s firmou opisuje ako perfektný tím s rodinnou atmosférou. Dáva im priamu spätnú väzbu o produktoch, ktoré na pretekoch využíva.

"Tu a tam spolu hovoríme, že sa možno raz rozhodneme žiť v meste, ale väčšinou zostáva len úpri rečiach. Sme tu zatiaľ celkom spokojní. Máme vlastne to najlepšie z oboch svetov. Sme členmi komunity vo vidieckom priestore, je to celkom ťažké niečo také nájsť, takže nie sme úplne izolovaní. A môžeme samozrejme kedykoľvek zájsť do najbližšej obce, či mesta.

"Tá najlepšia vec, ktorú vám núka priamy prístup k prírode, je, že môžete robiť veci tak, ako ich cítite. No a samozrejme je tu aj ten finančný aspekt. S peniazmi  vychádzame naozaj pohodlne. Skutočne nám to dáva veľa slobody. V prípade, ak by si jeden z nás želal rozbehnúť svoj vlastný biznis, a my by sme museli do neho  investovať, dokážeme to urobiť, pretože nám dnes všetky peniaze nezhltne réžia. Ale nezabúdajme aj na samotný životný štýl, ktorý nám je blízky. Všetko, čo som spomenul, pre nás predstavuje veľkú výhodu," uzatvára Timmerman.

Súvisiace články

Aktuálne správy