Americká ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli o 1 %

Americká ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli minulého roka o niečo výraznejšie, než uvádzal prvý odhad. Ukázali to dnes zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Ministerstvo obchodu uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrástol v poslednom štvrťroku minulého roka o 1 %, zatiaľ čo v prvom odhade ministerstvo uvádzalo rast o 0,7 %. Revízia smerom nahor prekvapila ekonómov, ktorí počítali s tým, že tempo rastu ekonomiky sa oproti prvému odhadu spomalilo na 0,4 %.
Pod lepšie než pôvodne uvádzané tempo rastu sa podpísalo najmä miernejšie obmedzovanie podnikových zásob, než predpokladalo ministerstvo v prvom odhade. To pomohlo čiastočne zmierniť o niečo slabšie spotrebiteľské výdavky. Tie vzrástli vo 4. štvrťroku o 2 %, zatiaľ čo v prvom odhade ministerstvo uvádzalo rast o 2,2 %.
Aj napriek lepšiemu než očakávanému výsledku je tempo rastu slabšie než v 3. štvrťroku, keď americká ekonomika vzrástla o 2 %. Ekonómovia však stále predpokladajú, že rast americkej ekonomiky sa tento kvartál zrýchli.
Za celý rok 2015 dosiahla ekonomika USA rast na úrovni 2,4 %. To znamená rovnaké tempo rastu ako v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy