Zisk Bundesbanky sa vlani zvýšil z 2,95 na 3,2 miliardy eur

Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank prevedie štátu za minulý rok zisk zhruba 3,2 miliardy eur, v roku 2014 vykázala zisk 2,95 miliardy eur. Guvernér banky Jens Weidmann dnes vzostup zisku vysvetlil poklesom rizikových rezerv a vyššími výnosmi z obchodovania s dlhopismi. Informovala o tom agentúra DPA.
V roku 2014 sa na bilancii centrálnej banky prejavili rekordne nízke úrokové sadzby a miliardové rezervy pre úverové riziká v dôsledku koordinovanej peňažnej politiky pod taktovkou Európskej centrálnej banky (ECB). Najdôležitejším zdrojom príjmov Bundesbanky sú totiž tradične výnosy z úrokov.
Bundesbanka kritizuje najmä kupovanie štátnych dlhopisov, na ktorom sa zúčastňuje v rámci spoločnej peňažnej politiky v eurozóne. Časť rezerv teraz banka ruší, keďže sa blíži splatnosť gréckych a talianskych dlhopisov zakúpených v čase vrcholenia dlhovej krízy. Tieto cenné papiere sa tak stanú zdrojom príjmov.
Minister financií Wolfgang Schäuble v tohtoročnom rozpočte plánoval príjem 2,5 miliardy eur od Bundesbanky. Peniaze nad rámec tejto sumy pôjdu do rezerv na pokrytie nákladov súvisiacich s prílevom utečencov.

Súvisiace články

Aktuálne správy